Już kilka razy podczas robienia zakupów moją uwagę przykuwały bardzo dziwnie wyglądające bulwy. Okazały się pochodzącymi z Francji ziemniakami o ciemno fioletowej barwie. Długo zastanawiałem się do czego można by ich użyć. Smakują dość podobnie do tradycyjnych ziemniaków, ale mają jedną wielką zaletę – w iście artystyczny sposób mogą przyozdobić nasze danie. Postanowiłem dodać je do tarty z chorizo, cebulą i owczym serem. Powstałe w tym przepisie walory smakowe nie mają sobie równych! Do dzieła!
Składniki (dla 4 osób):
Ciasto:
- mąka – 500 gram
- jajko – 2 sztuki
- masło – 300 gram
- sól – 1 łyżeczka płaska
Nadzienie:
- ziemniaki fioletowe francuskie (vitelotte) – 5 sztuk
- chorizo – 20 plasterków
- cebula biała słodka – 1 średnia sztuka
- ser owczy – 3 łyżki drobno tartego (ja użyłem hiszpańskiego – Polder)
- jajka – 5 sztuk
- śmietana 18% – 2 solidne łyżki
Przygotowanie (10 + 30 minut):
1. Masło pokrój w kostkę (musi być bardzo zimne). Do miski przesiej mąkę, na jej środku zrób wgłębienie. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Ugniataj kawałki masła tak, żeby zmieszało się z mąką, ale nie połączyło w jednolitą całość. Dodaj jajko i sól. Zagniataj ciasto na tartę jeszcze przez 2 minuty. Uważaj, żeby masło się nie rozpuściło. Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Użyjemy tylko połowy ciasta, resztę możesz przechowywać w lodówce przez tydzień lub zamrozić na okres do 3 miesięcy.
2. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na maśle klarowanym. Ziemniaki obierz. 4 sztuki pokrój w kostkę o boku 1 cm, a pozostałego ziemniaka w plasterki. Te pokrojone gotuj w osolonym wrzątku przez kilka minut – do lekkiego zmięknięcia, te pokrojone w plasterki oprósz solą i blanszuj na maśle klarowanym przez 4 minuty.
3. Formę do tarty wyklej cienką warstwą przygotowanego ciasta. Wstaw na 9 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W międzyczasie przygotuj sos – zmieszaj 5 jajek ze śmietaną, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Ubijaj mikserem przez 3 minuty, sos powinien powiększyć swoją objętość o 50%. Na podpieczony spód wyłóż kolejno kiełbasę chorizo, cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalej tartę sosem jajecznym. Na wierzch wyłóż pokrojone w plasterki ziemniaki.
4. Tak przygotowaną tartę piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Wyłącz piekarnik, posyp tartę startym serem owczym i zamknij w piekarniku jeszcze na 2 minuty.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Mniami:) Najlepsza! Trochę ostra, sycąca i egzotyczna:)