Bagietka z rukolą, serem pleśniowym i karmelizowaną gruszką

 

Bagietka z rukolą, serem pleśniowym i karmelizowaną gruszką

W zeszłym tygodniu spotkaliśmy się z przyjaciółmi na śniadaniu w jednej z restauracji. Podawali tam przepyszną, świeżą bagietkę. Postanowiłem ją odtworzyć w lekko zmienionej wersji w domowym zaciszu. Wyszła jeszcze lepiej niż oryginał! Kupiłem świeżą, jeszcze ciepłą bagietkę. Posmarowałem ją delikatnie masłem i dodałem rukolę. Do tego dołożyłem niebieski ser pleśniowy o bardzo wyrazistym, ostrym smaku. Dla przełamania użyłem gruszkę, ale nie zwykłą – karmelizowaną gruszkę! Do dzieła!

Składniki:

  • świeża bagietka – 1 sztuka
  • gruszka – 1 sztuka
  • cukier brązowy – 2 płaskie łyżeczki
  • ser pleśniowy – kilka pokruszonych kawałków ( ja użyłem klasycznego blue cheese)
  • rukola – 1 garść

Przygotowanie (15 minut):

1. Gruszkę przekrój na pół, wykrój gniazdo nasienne i pokrój w plastry grubości 5 mm. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i posyp 1 łyżeczką cukru. Smaż plastry gruszki na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Posyp z wierzchu kolejną łyżeczkę cukru i przewróć gruszki na drugą stronę. Smaż jeszcze 2 minuty. Powinny być przypieczone, o zwartej konsystencji.

2. Bagietkę podziel na 3 części i każdą z nich przekrój na pół, ale nie do końca. Posmaruj odrobiną masła. Połóż kolejno warstwę rukoli i karmelizowane gruszki. Na wierzch pokrusz ser pleśniowy. Zamknij bułkę i podawaj!

Powodzenia i Smacznego!
B.

karmelizowana gruszka  bułka z masłem  bułka z rukolą

bułka z karmelizowaną gruszką  bułka z serem pleśniowym

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Bagietka z rukolą, serem pleśniowym i karmelizowaną gruszką
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

One Reply to “Bagietka z rukolą, serem pleśniowym i karmelizowaną gruszką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *