W końcu przyszedł czas na kolejną zupę! Od dawna nosiłem się z zamiarem zrobienia zupy serowej, ale takiej, która na pewno powali na kolana. Moje małe marzenie się spełniło i powstała niezwykła serowa uczta. O dziwo była nawet niezbyt tłusta. Użyłem niezwykle aromatycznego, odrobinę pikantnego i jedynego w swoim rodzaju sera Cheddar White Kerrygo. Nadał on niepowtarzalnego smaku mojej zupie. Ale dość opowiadania! Spróbujcie sami!
Składniki (4 porcje):
- ser Cheddar White Kerrygo – 250 gram
- mleko 3,2% – 4 szklanki
- bulion warzywny na drobiu – 1 szklanka
- cebula biała – 0,5 średniej
- czosnek – 1 ząbek (duży)
- pomidory koktajlowe – 24 sztuki
- masło – 2 łyżki
- mąka – 2 łyżki z niedużą górką
- sól – odrobina
- ostra papryka – 0,5 łyżeczki
- pieprz czarny – 0,5 łyżeczki
- gorczyca – 0,5 łyżeczki
- sos worcester – 1 łyżeczka
- grzanki – według uznania
Przygotowanie (45 minut):
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, przygotuj grzanki i piecz je 8-10 minut, aż zbrązowieją. Pomidory koktajlowe pokrój na połówki i piecz równocześnie z grzankami 10-15 minut.
2. W międzyczasie rozgrzej w garnku masło. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Duś je na maśle przez 3 minuty. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Teraz cały czas mieszając powoli dodawaj bulion warzywny, a następnie mleko. Zwiększ ogień i zagotuj płyn, po czym zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut, aż zacznie lekko gęstnieć. Mieszaj co chwilę, żeby nie doprowadzić do powstania grudek na dnie. Po tym czasie dodaj starty ser cheddar i poczekaj kolejne 5 minut żeby się rozpuścił. Użyj przypraw do doprawienia zupy i zmiksuj ją dokładnie. Teraz wystarczy tylko przetrzeć płyn przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek i uzyskać kremową konsystencję.
3. Przelej zupę do misek, delikatnie ułóż połówki pomidorów na wierzchu, dodaj grzanki, posyp wszystko słodką papryką i delikatnie pokrop sosem worcester.
Powodzenia i Smacznego!
B.





