To danie nauczyło mnie, że każdą porażkę można przekuć w sukces. Przyznam się, że miałem podać coś zupełnie innego, jednak przez drobny błąd na samym początku zostałem zmuszony do przerobienia całego przepisu. Całe szczęście udało się! Przed Wami niewielkie kawałki kurczaka obtoczone w aksamitnym sosie z koziego sera i mleka podane na puree z fioletowych ziemniaków. Na wstępie dodam, że użyłem bardzo delikatnego sera koziego, który nie zdominował smaku całej potrawy. Także mamy lekko słony ser kozi z kilkoma przyprawami oraz fioletowe ziemniaki z lekko orzechowym posmakiem. Odpowiednią kwasowość zapewniła skórka otarta z cytryny, a za słodki dodatek posłużyła niewielka ilość suszonych pomidorów. Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- ziemniaki fioletowe Vitelotte – 0,5 kg
- masło – 2 łyżki
- mleko – 0,5 szklanki
- kurczak – 400 gram
- kremowy serek kozi – 150 gram
- mleko – 1 szklanka
- rozmaryn – gałązka 5 cm
- pieprz czarny – 0,5 łyżeczki
- papryka ostra – 0,5 łyżeczki
- skórka otarta z cytryny – 2 płaskie łyżki
- pomidory suszone – 5 sztuk
- sól – 0,5 łyżeczki
- mąka – 1 łyżka (opcjonalnie jak nie możemy czekać na zredukowanie sosu)
- czosnek – 1 ząbek
Przygotowanie (25 minut):
1. Fioletowe ziemniaki obierz i ugotuj w zimnej osolonej wodzie, przez około 20 minut. Powinny stać się dość miękkie, aby widelec łagodnie w nie wchodził.
2. Piersi kurczaka oczyść i rozbij tłuczkiem do mięsa na 5-8 milimetrów. Następnie pokrój ją w kostkę. Pomidory również pokrój w kostkę. Do garnka wlej szklankę mleka, dodaj kurczaka, serek kozi, rozmaryn, czosnek, skórkę z cytryny oraz pomidory. Zagotuj płyn i poczekaj 5 minut, aż kurczak się ugotuje. Dopraw świeżo mielonym czarnym pieprzem, ostrą papryką i solą. Odlej pół szklanki płynu i zmieszaj go z łyżką mąki. Dodaj przygotowaną zaprawę do garnka i poczekaj, aż zgęstnieje.
3. Ziemniaki odlej i przełóż z powrotem do garnka. Odparuj je przez 2 minuty na małym ogniu. Dodaj pół szklanki mleka i masło. Ziemniaki dokładnie rozdrobnij na puree, jeśli to konieczne dosól.
Ziemniaki wyłóż na talerz i utwórz z nich rodzaj obwarzanka, do środka przełóż mięso razem z sosem.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Witam. Świetna strona. Cieszę się, że na nią trafiłem.
Administrator zrobił kawał dobrej roboty.