Jak tylko w sklepach pojawiają się świeże kurki, od razu muszę dodać je do jakiegoś przepisu. Na śniadanie była tradycyjna jajecznica z kurkami, a z pozostałych przygotowałem niezwykle szybki makaron z kurkami. Prostota dania zaskakuje dając wyszukany, delikatny smak. Całość jest aksamitna i jedynie kurki stawiają niewielki opór naszym zębom. Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- makaron Tagliatelle – 4 gniada
- świeże kurki – 2 duże garści
- jogurt naturalny – 2 łyżki
- majonez – 1 średnia łyżka
- cebula czerwona – 0,5 średniej
- czosnek – 1 ząbek
- sól, pieprz
- natka pietruszki – szczypta
Przygotowanie (10 minut):
1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie (mój gotuje się 5 minut).
2. W czasie gdy woda się gotuje, pokrój połówkę cebuli w cienkie plasterki, czosnek w drobną kostkę. Kurki oczyść.
3. W momencie gdy wrzucisz makaron do wrzątku, rozgrzej na patelni łyżkę masła klarowanego. Dodaj cebulę i czosnek, blanszuj przez 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaj osuszone kurki. Blanszuj kolejne 2 minuty (nie dłużej bo kurki będą twarde, również unikaj solenia przed włożeniem kurek). Zmniejsz ogień do minimum i dodaj majonez, wymieszaj, następnie jogurt. Dopraw solą i pieprzem.
4. Makaron odlej zachowując odrobinę wody pozostałej po gotowaniu. Przełóż makaron do garnka, dodaj sam sos powstały na patelni i dokładnie wymieszaj dodając 3-4 łyżki wody po makaronie. Wykładaj makaron na talerz, na wierzch ułóż kurki wraz z resztą sosu. Posyp odrobiną natki pietruszki.
Powodzenia i Smacznego!
B.





