Jak powszechnie wiadomo, z natury gościnni Włosi uwielbiają spędzać czas wspólnie przy stole. Dzisiaj przygotowałem typowo włoską przekąskę dla znajomych – focaccię. Nie podałem jej jednak w formie klasycznego placka (spodu pizzy), ale w formie calzone – dużego, pieczonego pieroga z bardzo prostym nadzieniem. Do środka włożyłem jedynie bardzo intensywny w smaku ser pleśniowy z niebieską pleśnią, czyli gorgonzolę i odrobinę czerwonej cebuli dla ostrości. Wyszła dość szybka, bardzo smaczna i niesamowicie sycąca przekąska. Do dzieła!
Składniki (dla 4-6 osób):
- mąka pszenna – 500 gram
- ciepła woda – 1 szklanka
- miód – 2 łyżeczki
- świeże drożdże – 30 gram
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- sól – 2 łyżeczki
- ser gorgonzola – 200 gram
- czerwona cebula – 0,5 średniej
Przygotowanie (15 +25 minut):
1. Drożdże pokrusz i zmieszaj z 2 łyżkami mąki i miodem. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj oliwę z oliwek, sól i pracującą mieszaninę drożdżową. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut (ma podwoić swoją objętość).
2. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części, a każdą z nich rozwałkuj na cienki prostokąt o grubości 4-6 milimetrów. Na jednej połówce prostokąta ułóż pokruszony ser pleśniowy i czerwoną cebulę pociętą w cienki paski. Złóż prostokąt ciasta na pół i dokładnie zaklej jego brzegi. Postaraj się żeby w środku było możliwie mało powietrza.
3. Tak przygotowaną focaccię przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu oliwą. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 12 minut, aż focaccia będzie chrupiąca i uzyska złotobrązowy kolor.
4. Foccacię przestudź przez 4 minuty i pokrój w paski. Podawaj z dodatkiem świeżych pasków czerwonej cebuli.
Powodzenia i Smacznego!
B.





