Focaccia z niebieskim serem pleśniowym i czerwoną cebulą

Focaccia z niebieskim serem pleśniowym i czerwoną cebulą

Jak powszechnie wiadomo, z natury gościnni Włosi uwielbiają spędzać czas wspólnie przy stole. Dzisiaj przygotowałem typowo włoską przekąskę dla znajomych – focaccię. Nie podałem jej jednak w formie klasycznego placka (spodu pizzy), ale w formie calzone – dużego, pieczonego pieroga z bardzo prostym nadzieniem. Do środka włożyłem jedynie bardzo intensywny w smaku ser pleśniowy z niebieską pleśnią, czyli gorgonzolę i odrobinę czerwonej cebuli dla ostrości. Wyszła dość szybka, bardzo smaczna i niesamowicie sycąca przekąska. Do dzieła!

Składniki (dla 4-6 osób):

  • mąka pszenna – 500 gram
  • ciepła woda – 1 szklanka
  • miód – 2 łyżeczki
  • świeże drożdże – 30 gram
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • sól – 2 łyżeczki
  • ser gorgonzola – 200 gram
  • czerwona cebula – 0,5 średniej

Przygotowanie (15 +25 minut):

1. Drożdże pokrusz i zmieszaj z 2 łyżkami mąki i miodem. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj oliwę z oliwek, sól i pracującą mieszaninę drożdżową. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż będzie gładkie. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na minimum 30 minut (ma podwoić swoją objętość).

2. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części, a każdą z nich rozwałkuj na cienki prostokąt o grubości 4-6 milimetrów. Na jednej połówce prostokąta ułóż pokruszony ser pleśniowy i czerwoną cebulę pociętą w cienki paski. Złóż prostokąt ciasta na pół i dokładnie zaklej jego brzegi. Postaraj się żeby w środku było możliwie mało powietrza.

3. Tak przygotowaną focaccię przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj z wierzchu oliwą. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 12 minut, aż focaccia będzie chrupiąca i uzyska złotobrązowy kolor.

4. Foccacię przestudź przez 4 minuty i pokrój w paski. Podawaj z dodatkiem świeżych pasków czerwonej cebuli.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Focaccia z niebieskim serem pleśniowym i czerwoną cebulą
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *