Dzisiaj przepis na cannelloni z bakłażana. Nadzienie składa się z ricotty, pesto z bazylii, parmezanu i dodatku kilku przypraw. Zawinięte jest w pieczone plastry bakłażana. Powstało świetne połączenie – lekko słodki bakłażan z odrobinę wytrawnym nadzieniem z ricotty. A wszystko to polane aromatycznym sosem z sera pleśniowego ze szczyptą curry i papryki. Musicie tego spróbować! Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- bakłażan – 2 duże sztuki
sos:
- mleko – 1,5 szklanki
- ser pleśniowy – 70 gram
- mąka – 1 łyżka
- masło – 2 łyżki
- curry, słodka papryka, kurkuma, sól, pieprz – szczypta
nadzienie:
- ricotta – 1 opakowanie 250 gram
- pesto z bazylii – 3 pełne łyżeczki
- parmezan – 2 łyżki
- jajko – 1 sztuka
- sok z cytryny – 2 łyżeczki
- sól, pieprz
Przygotowanie (30 minut):
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Bakłażana pokrój w plastry grubości 8 mm, posmaruj je oliwą z oliwek i włóż do piekarnika na 10 minut do zmięknięcia. Zamiast pieczenia bakłażana możesz go smażyć na patelni grillowej.
2. Przygotuj nadzienie. Zmieszaj dokładnie wszystkie jego składniki i odstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby miało bardziej gęstą konsystencję.
3. Poczekaj, aż pieczony bakłażan lekko ostygnie. Na każdy plaster nałóż 2 łyżeczki nadzienia i zwijaj w rulon. Nadzienie działa jak klej, więc dobrze jeśli posmarujesz też cały plaster cienką warstwą. Tak przygotowane cannelloni z bakłażana włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku kolejne 10-15 minut.
4. W międzyczasie przygotuj sos. W garnku rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i wymieszaj za pomocą trzepaczki i smaż 2 minuty. Teraz cały czas mieszając, powoli dodawaj mleko. Poczekaj, aż całość się zagotuje. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i przyprawy.
5. Wyłóż bakłażana na talerz, polej sosem i gotowe.
Powodzenia i Smacznego!
B.





