Bakłażan nadziewany ricottą i pesto

Bakłażan nadziewany ricottą i pesto

Dzisiaj przepis na cannelloni z bakłażana. Nadzienie składa się z ricotty, pesto z bazylii, parmezanu i dodatku kilku przypraw. Zawinięte jest w pieczone plastry bakłażana. Powstało świetne połączenie – lekko słodki bakłażan z odrobinę wytrawnym nadzieniem z ricotty. A wszystko to polane aromatycznym sosem z sera pleśniowego ze szczyptą curry i papryki. Musicie tego spróbować! Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • bakłażan – 2 duże sztuki

sos:

  • mleko – 1,5 szklanki
  • ser pleśniowy – 70 gram
  • mąka – 1 łyżka
  • masło – 2 łyżki
  • curry, słodka papryka, kurkuma, sól, pieprz – szczypta

nadzienie:

  • ricotta – 1 opakowanie 250 gram
  • pesto z bazylii – 3 pełne łyżeczki
  • parmezan – 2 łyżki
  • jajko – 1 sztuka
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • sól, pieprz

Przygotowanie (30 minut):

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Bakłażana pokrój w plastry grubości 8 mm, posmaruj je oliwą z oliwek i włóż do piekarnika na 10 minut do zmięknięcia. Zamiast pieczenia bakłażana możesz go smażyć na patelni grillowej.

2. Przygotuj nadzienie. Zmieszaj dokładnie wszystkie jego składniki i odstaw na kilka minut do zamrażalnika, żeby miało bardziej gęstą konsystencję.

3. Poczekaj, aż pieczony bakłażan lekko ostygnie. Na każdy plaster nałóż 2 łyżeczki nadzienia i zwijaj w rulon. Nadzienie działa jak klej, więc dobrze jeśli posmarujesz też cały plaster cienką warstwą. Tak przygotowane cannelloni z bakłażana włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku kolejne 10-15 minut.

4. W międzyczasie przygotuj sos. W garnku rozpuść masło. Wsyp łyżkę mąki i wymieszaj za pomocą trzepaczki i smaż 2 minuty. Teraz cały czas mieszając, powoli dodawaj mleko. Poczekaj, aż całość się zagotuje. Dodaj pokruszony ser pleśniowy i przyprawy.

5. Wyłóż bakłażana na talerz, polej sosem i gotowe.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Bakłażan nadziewany ricottą i pesto
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *