Jest to chyba najłatwiejszy przepis na rybę. Potwierdza on, że proste przygotowanie może zapewnić wyśmienity efekt końcowy. Wystarczy tylko użyć składników dobrej jakości. Jako podstawę dania użyłem niezwykle delikatną polędwicę z dorsza. Jest ona nie tylko niezwykle smaczna, ale co najważniejsze pozbawiona ości. Sos do ryby to głównie śmietana, cytryna i aromatyczny koperek. Naprawdę nie potrzeba niczego więcej! Do dzieła!
Składniki (4 porcje):
- ryba – 4 duże kawałki (po 200 – 300 gram, polecam polędwicę z dorsza)
- śmietana 18% – 5 łyżek
- czosnek – 2 ząbki
- koperek – 1 pęczek (3 łyżki pełne posiekanego)
- kapary – 1 łyżka posiekanych
- cytryna – sok z 0,5 sztuki
- sól, pieprz
Przygotowanie (10 + 15 minut):
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Rybę oczyść i ułóż w naczyniu żaroodpornym (zawsze skórą do dołu). Zmieszaj śmietanę, posiekany czosnek, kapary i koperek oraz sok z cytryny. Przypraw sos solą i pieprzem.
2. Rybę posól z wierzchu i przykryj kołderką z sosu. Wstaw do piekarnika na 12-15 minut.
Powodzenia i Smacznego!
B.





