Ryba z sosem koperkowym i cytryną

Ryba z sosem koperkowym i cytryną

Jest to chyba najłatwiejszy przepis na rybę. Potwierdza on, że proste przygotowanie może zapewnić wyśmienity efekt końcowy. Wystarczy tylko użyć składników dobrej jakości. Jako podstawę dania użyłem niezwykle delikatną polędwicę z dorsza. Jest ona nie tylko niezwykle smaczna, ale co najważniejsze pozbawiona ości. Sos do ryby to głównie śmietana, cytryna i aromatyczny koperek. Naprawdę nie potrzeba niczego więcej! Do dzieła!

Składniki (4 porcje):

  • ryba – 4 duże kawałki (po 200 – 300 gram, polecam polędwicę z dorsza)
  • śmietana 18% – 5 łyżek
  • czosnek – 2 ząbki
  • koperek – 1 pęczek (3 łyżki pełne posiekanego)
  • kapary – 1 łyżka posiekanych
  • cytryna – sok z 0,5 sztuki
  • sól, pieprz

Przygotowanie (10 + 15 minut):

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Rybę oczyść i ułóż w naczyniu żaroodpornym (zawsze skórą do dołu). Zmieszaj śmietanę, posiekany czosnek, kapary i koperek oraz sok z cytryny. Przypraw sos solą i pieprzem.

2. Rybę posól z wierzchu i przykryj kołderką z sosu. Wstaw do piekarnika na 12-15 minut.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Ryba z sosem koperkowym i cytryną
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *