Przepis na puree z cukinii jest niezwykle prosty. Takie puree może z powodzeniem zastąpić ziemniaki. Stanowi świetny, lekko słodki dodatek do każdego dania. Jest to nie tylko pyszne danie, ale zawiera również mnóstwo witamin. Do dzieła!
Składniki (2 – 3 porcje):
- cukinia – 3 sztuki średnie
- czosnek 2 ząbki
- sól pieprz
Przygotowanie (15 minut):
1. Cukinię umyj i przekrój na pół. Za pomocą łyżeczki wydrąż pestki. Pokrój połówki cukinii na 3 paski, następnie w kostkę. Przełóż je do garnka i duś kilka minut na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. Dodaj posiekany czosnek.
2. Gdy cukinia już zmięknie, zmiksuj zawartość garnka na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. Odparuj przez kilka minut na wolnym ogniu, aby puree uzyskało pożądaną konsystencję.
Powodzenia i Smacznego!
B.





