Omlet jajeczny z pomidorami

Omlet jajeczny z pomidorami

Na dzisiejsze śniadanie postanowiłem zrobić coś z niczego, czyli używając składników znajdujących się w lodówce. Użyłem jajek – to najlepsza podstawa niedzielnego omletu. Do tego delikatnie karmelizowana cebulka, która nadaje nieopisanej słodyczy, wędzona papryka i duże zielone oliwki. Na wierzchu wylądował pomidor. Wyszedł bardzo smaczny omlet na śniadanie. Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • pomidor – 1 sztuka
  • jajka – 4 sztuki
  • cebula – 0,5 średniej
  • por – 2 łyżki (pokrojony w plasterki)
  • harissa lub papryka – 1 łyżeczka
  • curry – 0,5 łyżeczki
  • cukier – szczypta
  • oliwki zielone – 6 sztuk (duże)
  • ser mozzarella – 2 łyżki (startego sera)
  • pieprz

Przygotowanie (10 minut):

1. Rozgrzej łyżkę masła klarowanego na patelni. Cebulę pokrój w piórka, pora i oliwki w plasterki, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w niedużą kostkę.

2. Na patelni zeszklij cebulę razem z porem i dodatkiem niewielkiej ilości cukru. Jajka rozmieszaj z serem i oliwkami. Gdy warzywa zmiękną wlej na patelnię masę jajeczną i smaż bez mieszania przez 3 minuty na wolnym ogniu. Następnie patelnię wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na kolejne 5 minut.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Omlet jajeczny z pomidorami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *