Kilka dni temu miałem przyjemność gościć w restauracji Blue Cactus na kolacji przygotowanej z wyjątkowych produktów amerykańskiego pochodzenia. W roli głównej wystąpiły słodkie ziemniaki (bataty), żurawina i najwyśmienitszy łosoś. Z tych składników Patrick Hanna wraz ze swoim zespołem wyczarował przepyszne dania. Połączenie niektórych smaków zaskoczy niejedną osobę, a smak powali na kolana. Z czystym sumieniem polecam fantastyczne menu serwowane w tej restauracji. Daniem, które mnie zainspirowało była quesadillas. W pierwszej, którą przygotowałem użyłem podobnych składników jak w oryginale, w nieco zmienionej konfiguracji. Pojawiły się między innymi: łosoś, chutney żurawinowy z cebulą, mango, kolendra, ostry żółty ser i odrobina marynowanego imbiru. Wybrane składniki mogą nieco zaskakiwać, jednak razem komponują się w bardzo spójną całość wywołując nieliche zamieszanie na języku! Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- placki tortilla – 4 sztuki
- suszona żurawina – solidna garść
- cebula biała – 0,5 niedużej sztuki
- łosoś norweski wędzony na ciepło – 250 gram
- mango – 0,5 sztuki
- ser cheddar – 100 gram
- świeża kolendra – 15-20 listków
- imbir marynowany biały – 1 łyżka
- sezam – 3 szczypty
Przygotowanie (25 minut):
1. Najpierw żurawinowy chutney. Garść suszonej żurawiny zalej wodą, tak aby przykryć owoce. Poczekaj 15 minut, aż namiękną. Przelej zawartość miski do małego garnka i dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Zagotuj żurawinę i gotuj 5 minut. Na koniec zmiksuj całość za pomocą blendera. Jeśli chutnej wyjdzie zbyt gęsty, możesz dodać łyżkę lub dwie wody.
2. Łososia oczyść, przypraw solą i pieprzem, piecz w 190 stopniach przez 10-12 minut, układając go skórą do dołu.
3. Placek tortilli posmaruj chutneyem żurawinowym, na wierzchu ułóż rzadko rozmieszone składniki (tak, żeby każdy kęs gotowej quesadilli miał niepowtarzalny smak): rozdrobniony łosoś, mango pocięte w plastry, kawałki sera cheddar, liście kolendry, posiekane płatki imbiru, posyp szczyptą sezamu. Na wierzch ułóż drugi placek tortilli, dokładnie go przyciśnij. Tak przygotowane quesadille wsadź do piekarnika (190 stopni) na 10 minut.
Powodzenia i Smacznego!
B.





