Ostatnio szukając ciekawego przepisu na przekąskę natknąłem się na przepis na placki z mąki gryczanej. Właściwie przepisów na placki gryczane znalazłem dość sporo, jednak wszystkie zawierały drożdże, czyli wymagały odstania. Chcąc zrobić dość szybką przekąskę musiałem dobrać składniki na własną rękę. Postanowiłem zmieszać mąkę gryczaną wyłącznie z maślanką. Udało się! Placki wyszły rewelacyjne: delikatne i kruche. Do dzieła!
Składniki (30 placków):
- mąka gryczana – 200 gram
- maślanka – 0,4 litra
- sól – 1 płaska łyżeczka
- łosoś wędzony
- kwaśna śmietana
- szczypiorek
- kawior
- masło klarowane lub oliwa
Przygotowanie (20 minut):
1. Zmieszaj mąkę gryczaną, maślankę i sól. Dokładnie wymieszaj składniki w misce powoli dodając do przesianej mąki maślankę.
2. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego. Ciasto nakładaj najlepiej stołową łyżką. Powinny wyjść ci placki o średnicy około 5 cm. Ciasto rozpłynie się na patelni na równy, dość płaski okrąg.
3. Placki odsącz na ręczniku papierowym. Na każdy placek wykładaj kolejno kawałek wędzonego łososia, odrobinę kwaśnej śmietany, kawior. Wszystko posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Powodzenia i Smacznego!
B.





