Placki z mąki gryczanej z łososiem, śmietaną i kawiorem (bez drożdży)

Placki z mąki gryczanej z łososiem

Ostatnio szukając ciekawego przepisu na przekąskę natknąłem się na przepis na placki z mąki gryczanej. Właściwie przepisów na placki gryczane znalazłem dość sporo, jednak wszystkie zawierały drożdże, czyli wymagały odstania. Chcąc zrobić dość szybką przekąskę musiałem dobrać składniki na własną rękę. Postanowiłem zmieszać mąkę gryczaną wyłącznie z  maślanką. Udało się! Placki wyszły rewelacyjne: delikatne i kruche. Do dzieła!

Składniki (30 placków):

  • mąka gryczana – 200 gram
  • maślanka – 0,4 litra
  • sól – 1 płaska łyżeczka
  • łosoś wędzony
  • kwaśna śmietana
  • szczypiorek
  • kawior
  • masło klarowane lub oliwa

Przygotowanie (20 minut):

1. Zmieszaj mąkę gryczaną, maślankę i sól. Dokładnie wymieszaj składniki w misce powoli dodając  do przesianej mąki maślankę.

2. Na dużej patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego. Ciasto nakładaj najlepiej stołową łyżką. Powinny wyjść ci placki o średnicy około 5 cm. Ciasto rozpłynie się na patelni na równy, dość płaski okrąg.

3. Placki odsącz na ręczniku papierowym. Na każdy placek wykładaj kolejno kawałek wędzonego łososia, odrobinę kwaśnej śmietany, kawior. Wszystko posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Placki z mąki gryczanej z łososiem, śmietaną i kawiorem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *