Co tu zrobić na obiad jeśli na dworze upał i nie mamy ochoty na tradycyjny obiad? Dziś przypomniały mi się smaki dzieciństwa – naleśniki z białym serem i słodką śmietaną. Żeby nie wyszło zbyt banalnie, postanowiłem lekko ulepszyć to danie, wykorzystując owoce sezonowe. Panie i Panowie, przed Wami przepyszne czekoladowe naleśniki, nadziane kremowym, ekologicznym białym serem oraz musem ze świeżych malin. Palce lizać! Do dzieła!
Składniki (2-3 porcje):
- jajka – 2 sztuki
- sól – szczypta
- mąka pszenna – 150 gram
- mleko – 250 ml
- woda – około 0,1 litra (może być gazowana)
- kakao – 1 czubata łyżka
- ser biały – 0,6 kg
- cukier – 4 łyżeczki
- śmietana 18% – 3 łyżki (zależnie od wilgotności sera białego)
- maliny – pół łubianki
Przygotowanie (25 minut):
1. Do miski wbij jajka, dodaj sól, mąkę, mleko, wodę i kakao. Następnie zmiksuj na jednolitą i gładką masę. Jeśli konsystencja ciasta jest za gęsta, śmiało dolej wody. Gazowana sprawi, że naleśniki będą bardziej pulchne. Ser biały zmieszaj z cukrem i śmietaną.
2. Maliny gotuj w rondelku, aż się rozpuszczą. Zagęść mus 2-3 łyżeczkami mąki, aby nabrał stałej konsystencji.
3. Naleśniki usmaż na wolnym ogniu (powinno wyjść 6-7 dużych sztuk). Na powstałe placki nałóż warstwę sera białego i musu malinowego. Zwiń w rulon, krokiet lub trójkąt – forma dowolna. Dobrze jeśli mus malinowy będzie jeszcze ciepły. Całość możesz podawać z sokiem malinowym.
Powodzenia i Smacznego!
B.





