Naleśniki czekoladowe z serem i malinami

Naleśniki czekoladowe z malinami i serem

Co tu zrobić na obiad jeśli na dworze upał i nie mamy ochoty na tradycyjny obiad? Dziś przypomniały mi się smaki dzieciństwa – naleśniki z białym serem i słodką śmietaną. Żeby nie wyszło zbyt banalnie, postanowiłem lekko ulepszyć to danie, wykorzystując owoce sezonowe. Panie i Panowie, przed Wami przepyszne czekoladowe naleśniki, nadziane kremowym, ekologicznym białym serem oraz musem ze świeżych malin. Palce lizać! Do dzieła!

Składniki (2-3 porcje):

  • jajka – 2 sztuki
  • sól – szczypta
  • mąka pszenna – 150 gram
  • mleko – 250 ml
  • woda – około 0,1 litra (może być gazowana)
  • kakao – 1 czubata łyżka
  • ser biały – 0,6 kg
  • cukier – 4 łyżeczki
  • śmietana 18% – 3 łyżki (zależnie od wilgotności sera białego)
  • maliny – pół łubianki

Przygotowanie (25 minut):

1. Do miski wbij jajka, dodaj sól, mąkę, mleko, wodę i kakao. Następnie zmiksuj na jednolitą i gładką masę. Jeśli konsystencja ciasta jest za gęsta, śmiało dolej wody. Gazowana sprawi, że naleśniki będą bardziej pulchne. Ser biały zmieszaj z cukrem i śmietaną.

2. Maliny gotuj w rondelku, aż się rozpuszczą. Zagęść mus 2-3 łyżeczkami mąki, aby nabrał stałej konsystencji.

3. Naleśniki usmaż na wolnym ogniu (powinno wyjść 6-7 dużych sztuk). Na powstałe placki nałóż warstwę sera białego i musu malinowego. Zwiń w rulon, krokiet lub trójkąt – forma dowolna. Dobrze jeśli mus malinowy będzie jeszcze ciepły. Całość możesz podawać z sokiem malinowym.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Naleśniki czekoladowe z serem i malinami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *