Można go jeść na lunch, obiad lub zwykłą przekąskę. Kojarzy się z typowym fast foodem. Zazwyczaj bywa niezbyt zdrowy, ale przygotowany w domowych warunkach dostarczy niezbędnych witamin i białka. Jedynie bułka może stanowić mały problem. Mowa o Hot Dogu z dodatkami: świeżą sałatą, ekologicznym pomidorem, ogórkiem kiszonym z babcinej spiżarni oraz prażoną cebulą. Nie mogło zabraknąć też pełnowartościowej parówki z indyka (o dziwo, w sklepach coraz częściej można takie kupić) oraz musztardy i ketchupu. Hot dog przyrządzany w domu wychodzi smaczny i stosunkowo zdrowy, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Do dzieła!
Składniki:
- bagietka lub paluchy
- parówka z jak największą zawartością mięsa (ugotowana i ciepła)
- ogórek kiszony pokrojony w plasterki
- pomidor pokrojony w plasterki
- kilka liści sałaty
- musztarda, ketchup
- prażona cebulka
Przygotowanie (15 minut):
Bułkę przekrój na pół, tak żeby połówki trzymały się razem. Do środka włóż sałatę, która zapobiegnie przemiękaniu bułki. Na nią ułóż pomidora i ogórka. Następnie ciepłą parówkę, którą polej sosami i posyp prażoną cebulą. To wszystko! Domowy hot dog gotowy!
Powodzenia i Smacznego!
B.





