Ciecierzycę można jadać na wiele sposobów, najpopularniejszy z nich jest indyjska pasta – hummus. Dzisiaj jednak postanowiłem wykombinować z cieciorki coś innego. Kupiłem wersję w puszce i zrobiłem z niej prostą sałatkę. Co z tego wyszło, przekonajcie się sami, próbując ten przepis. Sałatka z ciecierzycy, fety i świeżej mięty to zdrowa, bogata w białko przekąska, która świetnie nadaje się na przykład na lunch do pracy. Świeża mięta dodaje orzeźwienia, a sos na bazie soku z cytryny lekkiej kwaskowatości. Do dzieła!
Składniki:
- Ciecierzyca – 1 puszka
- Ser feta – 130 gram
- Łyżka masła
- Garść świeżej mięty
- Sok z połowy cytryny
- 5 łyżek oliwy
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Szczypta ostrej papryki
Przygotowanie (20 minut):
- Na patelni rozpuść łyżkę masła. Dodaj odsączoną ciecierzycę i podgrzewaj aż do zarumienienia. Odstaw do wystygnięcia.
- Ser feta pokrój w kostkę i posiekaj liście mięty.
- Przygotuj sos: zmieszaj około 5 łyżek oliwy z sokiem z cytryny. Następnie przypraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Sos powinien wyjść mocno cytrynowy.
- Zmieszaj wszystkie składniki, polej sosem i gotowe.
Powodzenia i Smacznego!
B.
Jak Ci się podoba ten przepis?

Recipe Name
Sałatka z ciecierzycy, fety i mięty
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating




