Kurczak z grilla w sosie miodowym balsamico

kurczak z grilla w miodowym balsamico

Sezon grillowy w pełni, więc warto przedstawić jedynego w swoim rodzaju kurczaka z grilla. Soczyste piersi kurczaka, pokrojone w dużą kostkę nadziałem na patyczki do szaszłyków. Wcześniej pozostawiłem je do marynowania w occie balsamicznym i miodzie. Muszę przyznać, że nie jestem zwolennikiem słodkiego mięsa, jednak to wyszło przepyszne, z lekką nutką pikanterii. Całości dopełniła sałatka z roszponki, z dodatkiem ziaren granatu, sera rokpol i orzechami włoskimi. Jest to pełnowartościowy posiłek, który możesz przygotować na grillu w kilkanaście minut. Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

Przygotowanie (10+30 minut):

1. Piersi kurczaka umyj, opraw i pokrój w dużą kostkę w poprzek włókien.

2. Przygotuj marynatę – zmieszaj ocet balsamiczny i miód. Jeśli miód jest skrystalizowany marynatę podgrzej lekko w rondelku, aż składniki się połączą.

3. Kurczaka zalej marynatą i odstaw do lodówki na 15-30 minut. Pozostałą marynatę przelej do rondelka i zagotuj, następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 10 minut, aż sos zredukuje się o połowę i zgęstnieje. Nie przejmuj się jeśli będzie zbyt rzadki, zgęstnieje bardziej podczas stygnięcia.

4. Zamarynowanego kurczaka nadziej na patyczki do szaszłyków i piecz na grillu przez 2-3 minuty. Upieczone szaszłyki z kurczaka posmaruj sosem miodowym balsamico za pomocą pędzelka.

Szaszłyki z grilla świetnie smakują z sałatką z roszponki z tego przepisu.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Kurczak z grilla w sosie miodowym balsamico
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

One Reply to “Kurczak z grilla w sosie miodowym balsamico”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *