Moja teściowa robi świetne kotlety rybne. Są klasyczne, smażone i zawsze szybko znikają z talerza. Dzisiaj postanowiłem przygotować kotlety z mintaja w mniej klasycznej postaci, a dodatkowo bez smażenia. Zadanie nie jest tak trudne jak się wydaje. Wystarczy mrożony filet z mintaja i kilka dodatkowych składników. Od razu odradzam mielonego mintaja mrożonego w kostkach – nigdy nie wiesz na co trafisz. Zatem co dodać do pysznej i niedrogiej ryby, żeby nie było klasycznie? Proponuję podsmażoną cebulkę, aromatyczną natkę pietruszki, curry i ser pecorino. To bardzo proste połączenie daje niesamowity efekt, a co najważniejsze będzie bez smażenia, bez tłuszczu, czyli zdrowo! Do dzieła!
Składniki (3 porcje – 8 kotletów):
- mrożony mintaj – 3 filety
- świeży imbir – 1 łyżka
- ser pecorino – 2 łyżki
- natka pietruszki – pół pęczka
- curry – 1 łyżka
- cebula – 1 nieduża
- bułka tarta – 4-8 łyżek (o tym poniżej)
- jajko – 1 sztuka
- oliwa – odrobina do posmarowania
- pieprz – szczypta
Przygotowanie (15 + 30 minut):
1. Rybę rozmroź i osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę i imbir pokrój w kostkę i zeszklij na maśle klarowanym. Natkę lekko posiekaj. Wszystkie te składniki zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj curry i jajko. Wymieszaj z dodatkiem bułki tartej. Może jej być od 4 do 8 łyżek, a zależy to od ilości wody zawartej w rybie. Kotlety rybne powinny mieć dość zwartą konsystencję. Całość mieszaniny podziel na 8 części.
2. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Na kratce do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i posmaruj go delikatnie oliwą. Z każdej porcji masy ulep kulkę i spłaszcz ją do postaci kotleta o średnicy 6-7 centymetrów. Kotlety rybne ułóż na przygotowanej kratce. Każdy z nich posmaruj odrobiną oliwy. Tak przygotowane kotlety piecz 20-30 minut, aż staną się zwarte i chrupiące z wierzchu.
Kotlety rybne możesz podać z opiekanymi ziemniakami obsypanymi słodką papryką i pieprzem ziołowym. W takim przypadku ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki, obgotuj w osolonej wodzie i wstaw do piekarnika 15 minut przed wstawieniem kotletów.
Powodzenia i Smacznego!
B.





