Kotlety rybne z curry

kotlety rybne z curry

Moja teściowa robi świetne kotlety rybne. Są klasyczne, smażone i zawsze szybko znikają z talerza. Dzisiaj postanowiłem przygotować kotlety z mintaja w mniej klasycznej postaci, a dodatkowo bez smażenia. Zadanie nie jest tak trudne jak się wydaje. Wystarczy mrożony filet z mintaja i kilka dodatkowych składników. Od razu odradzam mielonego mintaja mrożonego w kostkach – nigdy nie wiesz na co trafisz. Zatem co dodać do pysznej i niedrogiej ryby, żeby nie było klasycznie? Proponuję podsmażoną cebulkę, aromatyczną natkę pietruszki, curry i ser pecorino. To bardzo proste połączenie daje niesamowity efekt, a co najważniejsze będzie bez smażenia, bez tłuszczu, czyli zdrowo! Do dzieła!

Składniki (3 porcje – 8 kotletów):

  • mrożony mintaj – 3 filety
  • świeży imbir – 1 łyżka
  • ser pecorino – 2 łyżki
  • natka pietruszki – pół pęczka
  • curry – 1 łyżka
  • cebula – 1 nieduża
  • bułka tarta – 4-8 łyżek (o tym poniżej)
  • jajko – 1 sztuka
  • oliwa – odrobina do posmarowania
  • pieprz – szczypta

Przygotowanie (15 + 30 minut):

1. Rybę rozmroź i osusz ręcznikiem papierowym. Cebulę i imbir pokrój w kostkę i zeszklij na maśle klarowanym. Natkę lekko posiekaj. Wszystkie te składniki zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj curry i jajko. Wymieszaj z dodatkiem bułki tartej. Może jej być od 4 do 8 łyżek, a zależy to od ilości wody zawartej w rybie. Kotlety rybne powinny mieć dość zwartą konsystencję. Całość mieszaniny podziel na 8 części.

2. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Na kratce do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i posmaruj go delikatnie oliwą. Z każdej porcji masy ulep kulkę i spłaszcz ją do postaci kotleta o średnicy 6-7 centymetrów. Kotlety rybne ułóż na przygotowanej kratce. Każdy z nich posmaruj odrobiną oliwy. Tak przygotowane kotlety piecz 20-30 minut, aż staną się zwarte i chrupiące z wierzchu.

Kotlety rybne możesz podać z opiekanymi ziemniakami obsypanymi słodką papryką i pieprzem ziołowym. W takim przypadku ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki, obgotuj w osolonej wodzie i wstaw do piekarnika 15 minut przed wstawieniem kotletów.

Powodzenia i Smacznego!
B.

kotlety rybne z curry

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Kotlety rybne z curry
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *