Zawsze po wizycie u Babci mam jakiś ciekawy produkt z przydomowego, ekologicznego ogródka. Tym razem trafiła mi się dynia makaronowa. Już od dłuższego czasu myślałem jak ją podać, a rozwiązanie okazało się bardzo proste. Podałem ją z sosem pomidorowym z dodatkiem białego wina i groszkiem. Połączenie jest bardzo proste, ale świeże, dobrej jakości składniki nie wymagają niczego więcej. Dynia makaronowa jest bardzo ciekawym warzywem. Po ugotowaniu na parze, jej środek można wydłubać widelcem uzyskując swojego rodzaju makaron podobny do makaronu sojowego. Jest to świetna i zdrowa odmiana dla tradycyjnych klusek, a z odpowiednimi dodatkami smakuje wyśmienicie! Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- dynia makaronowa – 1 sztuka
- przecier pomidorowy – 1 opakowanie
- cebula – 0,5 niedużej
- czosnek – 2 ząbki
- pomidory koktajlowe – 14 sztuk (tym razem użyłem daktylowych)
- groszek konserwowy – 4 łyżki
- bazylia – 1 garść (możesz użyć np. bazylii cytrynowej)
- białe wytrawne wino – 0,25 szklanki
Przygotowanie (30 minut):
1. Dynię makaronową przekrój na pół i usuń pestki. Gotuj ją na parze przez 20 minut.
2. W międzyczasie przygotuj sos. Przecier pomidorowy wlej na patelnię i gotuj przez 10 minut, aż lekko zgęstnieje. Na osobnej patelni zeszklij cebulę posiekaną w kostkę i czosnek na odrobinie masła klarowanego. Przełóż cebulę i czosnek do sosu pomidorowego, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Dolej białe wino. Pomidory koktajlowe przekrój na połówki i dorzuć do sosu. Bazylię posiekaj i także dodaj do sosu. Całość gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dopraw sos odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem (ja dałem go dosyć sporo dla odpowiedniej pikanterii)
3. Dynia powinna być już gotowa. Wydrąż środek za pomocą widelca i przełóż do większej miski. Skórki dyni pozostaw – w nich podasz obiad. Teraz najważniejsza część: 0,7 objętości sosu zmieszaj z makaronem dyniowym, resztę wlej do wydrążonych połówek dyni. Farsz makaronowy przełóż z powrotem do łupin dyni, a na wierzch rozsyp groszek.
Powodzenia i Smacznego!
B.





