Czas na coś naprawdę zdrowego i pysznego! Kotlety jaglane z suszonymi pomidorami, natką pietruszki i cebulką. Mogło by się wydawać, że tak mała ilość składników nie zapewni dostatecznego smaku, jednak jest zupełnie wystarczająca. Kotlety jaglane po upieczeniu stają się chrupiące z zewnątrz i bardzo delikatne w środku. Dodane składniki idealnie przełamują monotonny smak kaszy. Polecam!
Składniki (6 kotletów – 2 porcje):
- kasza jaglana – 0,5 szklanki
- suszone pomidory – 8 sztuk
- cebula – 1 średniej wielkości
- natka pietruszki – 1 pęczek
- jajko – 1 sztuka
Przygotowanie (35 minut):
1. Kaszę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ja przyjąłem płaską łyżeczkę soli na 2 szklanki wody i 1 szklankę kaszy.
2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Pomidory pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj. Jak kasza lekko przestygnie zmieszaj wszystkie składniki w misce i dodaj jajko.
3. Z powstałej masy jaglanej ulep 6 kotletów o średnicy około 6 cm. Ułóż je na papierze do pieczenia lekko spryskanym oliwą, z wierzchu też popryskaj oliwą, żeby się ładnie przyrumieniły. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut – do zrumienienia.
Powodzenia i Smacznego!
B.





