Kotlety jaglane z suszonymi pomidorami i natką

kotlety jaglane z suszonymi pomidorami

Czas na coś naprawdę zdrowego i pysznego! Kotlety jaglane z suszonymi pomidorami, natką pietruszki i cebulką. Mogło by się wydawać, że tak mała ilość składników nie zapewni dostatecznego smaku, jednak jest zupełnie wystarczająca. Kotlety jaglane po upieczeniu stają się chrupiące z zewnątrz i bardzo delikatne w środku. Dodane składniki idealnie przełamują monotonny smak kaszy. Polecam!

Składniki (6 kotletów – 2 porcje):

  • kasza jaglana – 0,5 szklanki
  • suszone pomidory – 8 sztuk
  • cebula – 1 średniej wielkości
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • jajko – 1 sztuka

Przygotowanie (35 minut):

1. Kaszę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Ja przyjąłem płaską łyżeczkę soli na 2 szklanki wody i 1 szklankę kaszy.

2. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Pomidory pokrój w drobną kostkę, natkę posiekaj. Jak kasza lekko przestygnie zmieszaj wszystkie składniki w misce i dodaj jajko.

3. Z powstałej masy jaglanej ulep 6 kotletów o średnicy około 6 cm. Ułóż je na papierze do pieczenia lekko spryskanym oliwą, z wierzchu też popryskaj oliwą, żeby się ładnie przyrumieniły. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut – do zrumienienia.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Kotlety jaglane z pomidorami i natką
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *