Risotto w czerwonym winie z serem gruyere

risotto w czerwonym winie1

Stanąłem dzisiaj przed nielichym wyzwaniem. Miałem stworzyć danie inspirowane Szwajcarią. Przede wszystkim nie chciałem, aby to był typowy szwajcarski obiad, a jedynie coś, co będzie posiadało wyraźne naleciałości kultury tego kraju. Tak wpadłem na pomysł risotta ugotowanego z dodatkiem czerwonego wina i bulionu drobiowego. Zastosowałem także kilka bardzo prostych dodatków, takich jak por, pieczarki, pomidory koktajlowe i świeżą szałwię. Te składniki zawsze będą idealnie pasowały do lepkiego ryżu. Najważniejszym składnikiem stał się ser gruyere o dość wyraźnie wyczuwalnym orzechowym smaku, dla podkreślenia którego dodałem także pokruszone orzechy nerkowca. Całość wyszła bardzo delikatna o wyraźnie orzechowym smaku, z lekką nutą czerwonego wina. Smacznego!

Składniki (2 porcje):

  • ryż arborio – 250 gram
  • ser gruyere – 100 gram
  • pieczarki – 3 sztuki
  • por – 1 duża garść
  • pomidory koktajlowe – 9 sztuk
  • świeża szałwia – 6 liści
  • bulion drobiowy lub warzywny – 300 gram
  • czerwone wino (polecam dodać ulubione) – 150 gram
  • orzechy nerkowca – mała garść
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • masło klarowane – 1 łyżka

Przygotowanie (25 minut):

1. Pieczarki pokrój w plasterki grubości 4 mm, pora w cienkie plastry, pomidorki na pół. Szałwię posiekaj. Ser gruyere drobno zetrzyj. Orzechy nerkowca lekko rozgnieć.

2. W garnku, z dodatkiem łyżki masła zeszklij pora razem z pieczarkami (ok 3 min.). Dodaj szałwię oraz ryż, smaż przez kolejne 3 minuty i dolej czerwone wino. Wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie zalej całość bulionem i dopraw solą oraz pieprzem. Doprowadź risotto do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj mieszając od czasu do czasu przez ok 12 minut pod przykryciem. Teraz dodaj pokrojone na pół pomidory i orzechy nerkowca. Gotuj kolejne 3 minut, aż ryż będzie lekko miękki.

3. W międzyczasie przygotuj dekorację z sera gruyere. W tym celu rozgrzej małą patelnię i rozsyp na nią starty ser (cienką warstwę). Smaż na dużym ogniu małego palnika do momentu, aż gruyere zacznie się rumienić. Wyłącz ogień i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Zdejmuj z patelni za pomocą łopatki.

4. Gdy risotto jest gotowe wsyp do garnka starty ser i dokładnie wymieszaj. Podawaj gorące!

Powodzenia i Smacznego!
B.

Szwajcarskie inspiracje

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Risotto w czerwonym winie z serem gruyere
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *