Stanąłem dzisiaj przed nielichym wyzwaniem. Miałem stworzyć danie inspirowane Szwajcarią. Przede wszystkim nie chciałem, aby to był typowy szwajcarski obiad, a jedynie coś, co będzie posiadało wyraźne naleciałości kultury tego kraju. Tak wpadłem na pomysł risotta ugotowanego z dodatkiem czerwonego wina i bulionu drobiowego. Zastosowałem także kilka bardzo prostych dodatków, takich jak por, pieczarki, pomidory koktajlowe i świeżą szałwię. Te składniki zawsze będą idealnie pasowały do lepkiego ryżu. Najważniejszym składnikiem stał się ser gruyere o dość wyraźnie wyczuwalnym orzechowym smaku, dla podkreślenia którego dodałem także pokruszone orzechy nerkowca. Całość wyszła bardzo delikatna o wyraźnie orzechowym smaku, z lekką nutą czerwonego wina. Smacznego!
Składniki (2 porcje):
- ryż arborio – 250 gram
- ser gruyere – 100 gram
- pieczarki – 3 sztuki
- por – 1 duża garść
- pomidory koktajlowe – 9 sztuk
- świeża szałwia – 6 liści
- bulion drobiowy lub warzywny – 300 gram
- czerwone wino (polecam dodać ulubione) – 150 gram
- orzechy nerkowca – mała garść
- sól, świeżo mielony pieprz
- masło klarowane – 1 łyżka
Przygotowanie (25 minut):
1. Pieczarki pokrój w plasterki grubości 4 mm, pora w cienkie plastry, pomidorki na pół. Szałwię posiekaj. Ser gruyere drobno zetrzyj. Orzechy nerkowca lekko rozgnieć.
2. W garnku, z dodatkiem łyżki masła zeszklij pora razem z pieczarkami (ok 3 min.). Dodaj szałwię oraz ryż, smaż przez kolejne 3 minuty i dolej czerwone wino. Wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie zalej całość bulionem i dopraw solą oraz pieprzem. Doprowadź risotto do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj mieszając od czasu do czasu przez ok 12 minut pod przykryciem. Teraz dodaj pokrojone na pół pomidory i orzechy nerkowca. Gotuj kolejne 3 minut, aż ryż będzie lekko miękki.
3. W międzyczasie przygotuj dekorację z sera gruyere. W tym celu rozgrzej małą patelnię i rozsyp na nią starty ser (cienką warstwę). Smaż na dużym ogniu małego palnika do momentu, aż gruyere zacznie się rumienić. Wyłącz ogień i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Zdejmuj z patelni za pomocą łopatki.
4. Gdy risotto jest gotowe wsyp do garnka starty ser i dokładnie wymieszaj. Podawaj gorące!
Powodzenia i Smacznego!
B.





