Przedstawiam bardzo prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu pomysł na obiad – zapiekanka ziemniaczana w szwajcarskim stylu. W przepisie oprócz przepysznych ziemniaków użyłem także soczystej szynki, aromatycznego pora, lekko kwaskowych pomidorów koktajlowych i natki pietruszki. Nie mogło też zabraknąć sera gruyere oraz aksamitnego sosu śmietanowego z dodatkiem serka wiejskiego. Całość została ułożona warstwami i zapieczona, zyskując tym samym wyśmienitą konsystencję. A smak, cóż sprawdźcie sami! Do dzieła!
Składniki (2-4 porcje):
- ziemniaki – 0,5 kilo
- por – 1 szklanka
- ulubiona szynka – 130 gram
- ser gruyere – 150 gram
- pomidory koktajlowe – 9 sztuk
- śmietana 18% – 200 gram
- serek wiejski – 1 opakowanie
- mleko – 0,25 szklanki
- jajko – 3 sztuki
- natka pietruszki – 4 łyżki
- masło – odrobina
- sól, pieprz
Przygotowanie (15 + 40 minut):
1. Pora pokrój w plasterki, rozdziel jego warstwy i przelej wrzątkiem dla złagodzenia smaku. Szynkę pokrój w małą kostkę, pomidorki na połówki, ser gruyere drobno zetrzyj. Natkę pietruszki posiekaj. Ziemniaki obierz i obgotuj w osolonej wodzie, aby stały się lekko miękkie. Poczekaj chwilę, aż ostygną.
2. Serek wiejski, śmietanę i jajka zmiksuj. Dopraw sos solą i pieprzem. Ziemniaki pokrój w 4mm grubości plasterki. Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem.
3. Na dno naczynia ułóż warstwę ziemniaków, następnie kolejno układaj: ser gruyere, pora, sos, warstwę ziemniaków, natkę, szynkę, ser, sos, warstwę ziemniaków, natkę sos, ser, pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut.
Powodzenia i Smacznego!
B.





