Całkiem niedawno wstąpiłem do sklepu rybnego. Moją uwagę przyciągnęło dziwo, które zajęło zwyczajowe miejsce łososia, mianowicie polędwica z dorsza. Wyglądała dosyć imponująco. Wyraźnie świeże rybie mięso, doskonale białe i soczyste. Już w tamtym momencie w mojej głowie zaczął układać się kolejny przepis. Dzisiaj postanowiłem go dopracować i wykonać. Doskonale delikatnego dorsza postanowiłem przełamać nutą orientu. Połączenie kilku przypraw dało piekielną, pełną ostrości głębię smaku. Aksamitny sos na bazie jogurtu z dodatkiem limonki dodał całości wykwintnego smaku. Jako dodatek wybrałem ryż basmati z drobnym dodatkiem najprawdziwszego masła. Mam nadzieję, że narobiłem Wam smaku. Zatem do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- świeża polędwica z dorsza – 400 gram
- ryż basmati – 100 gram (niby można użyć dostępnego w sklepach, ale wyśmienity będzie ryż firmy Tilda, którego próbowałem po raz pierwszy ponad 10 lat temu w Londynie i od razu kupiłem worek 10 kg)
- aromatyczne curry – 3 pełne łyżeczki (używam curry firmy TRS, gdyż ma nieziemsko głęboki aromat)
- papryka słodka – 0,7 łyżeczki płaskiej
- imbir mielony – 0,5 łyżeczki płaskiej
- pieprz czarny – 0,3 łyżeczki płaskiej
- kurkuma – 1 łyżeczka płaska
- sól morska drobno mielona – 0,7 płaskiej łyżeczki
- natka pietruszki dla ozdoby i lekkiej zmiany smaku podczas posiłku
- łyżka masła klarowanego do smażenia
- masło krowie – niewielka ilość położona na ryż
- limonka lub cytryna – 1 sztuka
- jogurt naturalny – 150 ml
Przygotowanie (20 minut):
1. Na początku wstaw osoloną wodę na ryż zgodnie z instrukcją jego gotowania. Następnie przygotuj pikantną panierkę: na talerzyku dokładnie wymieszaj curry, paprykę, imbir, pieprz, kurkumę i sól.
2. Wrzuć ryż do wrzącej osolonej wody – będzie się gotował do 15 minut w zależności od użytego. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Polędwicę z dorsza przekrój na 2 części upewniają się, że nie zawiera ona żadnych ości. Obtocz rybę bardzo dokładnie w panierce.
3. Wrzuć dorsza na dobrze rozgrzaną patelnię i smaż na średnim ogniu z każdej strony około 2,5 minuty (boki również). Następnie zmniejsz nieco ogień i smaż kolejne 3-5 minut na pierwszej stronie, aby nie była surowa w środku. Moja polędwica miała około 3,5-4cm grubości. W międzyczasie przygotuj sos: zmieszaj jogurt z dwoma łyżeczkami soku z limonki, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
Ryż wyłóż na talerz, na wierzch możesz położyć niewielki kawałek masła. Rybę ostrożnie zdejmij z patelni i ułóż obok, następnie polej odrobiną sosu. Przyozdób danie natką pietruszki i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Nie zapomnij dodać kawałka limonki do indywidualnego doprawienia ryby.
Powodzenia i Smacznego!
B
