Kanapki z pieczonym indykiem

kanapki z pieczonym indykiem

Stanąłem przed zadaniem przygotowania bardzo szybkiego lunchu. W lodówce miałem trochę pieczonego indyka z obiadu z poprzedniego dnia, więc postanowiłem go wykorzystać. Po dodaniu żółtej papryki, sera, majonezu czosnkowego i świeżej ciabatty powstały naprawdę wyborne kanapki z indykiem. Palce lizać!

Składniki (dla 2 osób):

  • świeża, długa ciabatta – 1 sztuka
  • pieczony indyk – 1 duża garść
  • sałata lodowa – 2 liście
  • żółta papryka – 0,25 sztuki
  • ser Edamski – 3 plasterki
  • ser peccorino – 2 łyżki (drobno tartego)
  • majonez – 2 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sos Worcester – do pokropienia
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie (10 minut):

1. Indyka rozdrobnij – najłatwiej porwać go wzdłuż włókien. Paprykę pokrój w cienkie plasterki. Ser peccorino drobno zetrzyj. Majonez wymieszaj z czosnkiem i dopraw solą oraz pieprzem. Ciabattę pokrój na kromki.

2. Ciabattę posmaruj przygotowanym sosem majonezowym. N wierzchu ułóż kawałek liścia sałaty i sera edamskiego. Teraz przyszedł czas na kawałki indyka poprzekładane plasterkami papryki. Całość skrop sosem Worcester (polecam nie pomijać tego kroku). Na samą górę wysyp trochę sera peccorino.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Kanapki z pieczonym indykiem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *