Jako dodatek do obiadu, przekąskę lub przystawkę proponuję aromatyczne marchewki pieczone na sposób marokański. Jest to danie zdrowe i przepyszne! Ostre, bardzo wyraziste smaki przypraw wspaniale grają ze słodyczą marchwi. Z drugiej strony ser feta i świeża mięta łagodzą marokański temperament dania. Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- marchewki – 8 sztuk (młode i nieduże)
- oliwa – 2 łyżki
- sos sojowy – 2 łyżki
- harissa – 1 pełna łyżka (ostra wędzona papryka)
- słodka papryka – 1 płaska łyżka
- kumin – 1 łyżeczka
- curry – 1 łyżeczka
- feta – 100 gram
- świeża mięta – 1 garść
- sok z cytryny – do pokropienia
Przygotowanie (5 + 40 minut):
1. Marchewki obierz ze skórki i odetnij od nich końcówki. Ser feta pokrusz, liście mięty posiekaj. Resztę składników zmieszaj w misce.
2. Marchewki natrzyj przygotowaną pastą i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na jego dno wlej 3 mm wody. Piecz w temperaturze 190 stopni przez 40 minut (bez termoobiegu). Na koniec całość pokrop sokiem z cytryny.
Powodzenia i Smacznego!
B.





