Domowe kluski to jeden z najprostszych do wykonania przepisów. Dzisiaj proponuję alternatywną wersję klasycznych klusek leniwych. Do ich przygotowania użyłem sera ricotta, sera białego i mascarpone. Jako dodatek smakowy posłużył mi szpinak. Tak przygotowane kluski są bardzo delikatne, lekkie i nie będą leżały na żołądku. Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- ricotta – 250 gram
- mascarpone – 150 gram
- jajka – 1 sztuka
- mąka ziemniaczana – 2 pełne łyżki
- mąka pszenna – 3 pełnych łyżek (i jeszcze sporo do podsypania)
- świeży szpinak – 150 gram
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie (40 minut):
1. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki i dopraw dość mocno solą i pieprzem. Na koniec dodaj drobno posiekany szpinak.
2. Teraz najtrudniejsza część: na stolnicę nasyp garść mąki, na wierzch nałóż dużą łyżkę przygotowanej masy. Następnie obsyp z góry lekko mąką i delikatnymi ruchami uformuj wałek. Ciasto jest bardzo mokre i lepkie – tak powinno być. W razie trudności z formowaniem możesz dodać więcej mąki do ciasta. Przygotowany wałek pokrój na kluseczki.
3. Gotuj w osolonym wrzątku do momentu aż wszystkie kluski wypłyną. Następnie przełóż na talerz i pozostaw na chwilę do odparowania.
Powodzenia i Smacznego!
B.





