Wspólne, sobotnie śniadania to taka moja rodzinna tradycja. Za każdym razem staram się przygotować coś wyjątkowego. Dzisiaj serwowałem grzanki z ciabatty, rukoli, kukurydzy i sera feta. Całość została uwieńczona jajkiem w koszulce z płynnym żółtkiem, które rozpływało się po kanapce. Nie mogło też zabraknąć bardzo prostego, ale wyrazistego sosu, ale o tym poniżej. Do dzieła!
Składniki (4 kanapki):
- ciabatta – 4 kromki
- rukola – 2 garści
- kukurydza z puszki – 4 łyżki
- ser feta – kilka kawałków
- parmezan -4 łyżki
- jajka – 4 sztuki
- ocet winny biały – 2 łyżki
- ocet winny czerwony lub biały – 1 łyżeczka
- suszony tymianek – 1,5 łyżeczki
- oliwa z oliwek – 5 łyżeczek
- słodka papryka
- sól, pieprz
Przygotowanie (20 minut):
1. Ciabattę pokrój na kromki. Rukolę umyj i osusz. Parmezan drobno zetrzyj.
2. Zagotuj litr wody z 2 łyżkami białego octu. W międzyczasie zmieszaj w misce suszony tymianek, 1 łyżkę octu winnego i oliwę. Dopraw porządnie solą i pieprzem. Ciabattę podgrzej w piekarniku.
3. Jajka ugotuj w koszulkach. Najłatwiej zrobić to w następujący sposób: zagotowaną wodę zmieszaj kolistym ruchem, następnie szybkim ruchem przelej do wrzątku jajko wbite wcześniej do małej miseczki. pomagaj sobie łyżką w utworzeniu koszulki wokół jajka. Jajka gotuj po jednej sztuce przez kilkadziesiąt sekund – białko musi być ścięte, a żółtko płynne. Pozostaw je na chwilę na desce do odparowania.
4. Teraz musisz się śpieszyć, żeby grzanki były ciepłe. Na podpieczone kromki wyłóż kolejno: rukolę, kukurydzę, parmezan, pokruszony ser feta, polej sosem. Na wierzchu umieść jajko, posyp je słodką papryką i oprósz świeżo mielonym pieprzem.
Powodzenia i Smacznego!
B.





