Domowe knedle ze śliwkami

knedle ze śliwkami

Gdy tylko w sklepach pojawiają się śliwki węgierki, już nie mogę doczekać się knedli. Chyba nie znam lepszego jesiennego dania. Dzisiaj trochę zmodyfikowany przepis na ciasto do knedli, które idealnie się skleja, a jednocześnie nie przylepia do rąk. Do dzieła!

Składniki (ok. 30 sztuk):

  • ok. 30 sztuk śliwek węgierek
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • cukier – ok. 1/2 łyżeczki do każdego knedla oraz dodatkowo do posypania gotowych knedli – wg uznania

Przygotowanie:

1. Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości. Gdy wystygną, zmiel je w maszynce do mięsa bądź przepuść przez praskę.

2. Następnie wydryluj śliwki (najlepiej nie kroić śliwek całkowicie na pół, łatwiej będzie potem robić z nich knedle)

3. Do miski z ziemniakami dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól i ugnieć ciasto.

4. Z ciasta formuj małe placki o średnicy ok. 4 cm. Na środku placuszka układaj śliwkę, posyp ją cukrem (najlepiej w środek śliwki) oraz zawiń szczelnie w ciasto, tak aby ostatecznie wyszła kulka. W ten sam sposób postępuj z resztą składników.

5. Gotuj wodę w garnku. Włóż knedle, poczekaj aż wypłyną na powierzchnię i od tego momentu gotuj jeszcze przez ok 5-7 minut.

6. Na patelni przygotuj bułkę tartą z masłem (pamiętaj, że najpierw podpiekamy bułkę, a potem dodajmy masło).

7. Wyjmij knedle (najlepiej na sitko, żeby trochę odparowały). Przełóż na talerze, polej bułką tartą i gotowe!

Powodzenia i smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Domowe knedle ze śliwkami
Published On
Preparation Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *