Gdy tylko w sklepach pojawiają się śliwki węgierki, już nie mogę doczekać się knedli. Chyba nie znam lepszego jesiennego dania. Dzisiaj trochę zmodyfikowany przepis na ciasto do knedli, które idealnie się skleja, a jednocześnie nie przylepia do rąk. Do dzieła!
Składniki (ok. 30 sztuk):
- ok. 30 sztuk śliwek węgierek
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- cukier – ok. 1/2 łyżeczki do każdego knedla oraz dodatkowo do posypania gotowych knedli – wg uznania
Przygotowanie:
1. Obierz ziemniaki i gotuj do miękkości. Gdy wystygną, zmiel je w maszynce do mięsa bądź przepuść przez praskę.
2. Następnie wydryluj śliwki (najlepiej nie kroić śliwek całkowicie na pół, łatwiej będzie potem robić z nich knedle)
3. Do miski z ziemniakami dodaj mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól i ugnieć ciasto.
4. Z ciasta formuj małe placki o średnicy ok. 4 cm. Na środku placuszka układaj śliwkę, posyp ją cukrem (najlepiej w środek śliwki) oraz zawiń szczelnie w ciasto, tak aby ostatecznie wyszła kulka. W ten sam sposób postępuj z resztą składników.
5. Gotuj wodę w garnku. Włóż knedle, poczekaj aż wypłyną na powierzchnię i od tego momentu gotuj jeszcze przez ok 5-7 minut.
6. Na patelni przygotuj bułkę tartą z masłem (pamiętaj, że najpierw podpiekamy bułkę, a potem dodajmy masło).
7. Wyjmij knedle (najlepiej na sitko, żeby trochę odparowały). Przełóż na talerze, polej bułką tartą i gotowe!
Powodzenia i smacznego!
B.





