Tarta z dynią, tymiankiem i bekonem

tarta z dynią i boczkiem

Przed wami niepowtarzalna, jesienna tarta. Jest to przepis zainspirowany dynią i tymiankiem. Natomiast podsmażony bekon zaostrza smak. Wszystko jest oczywiście zalane sosem na bazie jajek i śmietany z dodatkiem aromatycznego tymianku. Do dzieła!

Składniki (2-4 porcje):

Ciasto:

  • mąka – 500 gram
  • jajko – 2 sztuki
  • masło – 300 gram
  • sól – 1 łyżeczka płaska

Nadzienie:

  • jajka – 3 sztuki
  • śmietana 18% – 250 gram
  • świeży tymianek – 1 łyżka
  • bekon – 10 plasterków
  • dynia – 0,5 średniej
  • sól, pieprz kolorowy

Przygotowanie (15+30 minut):

1. Masło pokrój w kostkę (musi być bardzo zimne). Do miski przesiej mąkę, na jej środku zrób wgłębienie. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Ugniataj kawałki masła tak, żeby zmieszało się z mąką, ale nie połączyło w jednolitą całość. Dodaj jajko i sól. Zagniataj ciasto na tartę jeszcze przez 2 minuty. Uważaj, żeby masło się nie rozpuściło. Tak przygotowane ciasto podziel na 2 części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Użyjemy tylko połowy ciasta, resztę możesz przechowywać w lodówce przez tydzień lub zamrozić na okres do 3 miesięcy.

2. Formę do tarty wyklej przygotowanym ciastem i ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika (190 st.) na ok. 10 minut – tak do podpieczenia.

3. W międzyczasie dynię obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ugotuj ją na parze przez ok 10 minut – do zmięknięcia.

4. Teraz sos: zmieszaj jajka, śmietanę, odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany tymianek. Połącz składniki za pomocą trzepaczki. Połowę plastrów bekonu pokrój w kostkę i podsmaż. Resztę plastrów lekko podsmaż na maśle klarowanym.

5. Na upieczony spód wyłóż kawałki dyni i zalej je przygotowanym sosem. Na wierzch ułóż plastry bekonu. Teraz wystarczy tylko 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Tarta z dynią, tymiankiem i bekonem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *