Od dawna chodził za mną makaron z serowym sosem. Jednak takie połączenie byłoby zbyt nudne! Dla wzbogacenia smaku, koloru, no i oczywiście zdrowotności (która, zwłaszcza o tej porze roku czasami szwankuje) dodałem brokuły oraz cudownie słodkie pomidorki cherry. Do tego jeszcze odrobina kurczaka i danie gotowe. Do dzieła!
Składniki (2 osoby):
- pierś z kurczaka – 100 gram
- makaron świderki – 250 gram
- śmietana 12% – 150 gram
- ser topiony – 50 gram
- ser typu gorgonzola – 100 gram
- brokuł – 1 mała sztuka
- pomidorki cherry – 2 garście
- olej – 3 łyżki
- ocet np. winny lub ryżowy (do zmiękczenia kurczaka) – 1 łyżka
- czosnek – 2 ząbki
- papryka ostra – szczypta
- tymianek – szczypta
- sól – szczypta
Przygotowanie (około 40 minut):
1. Pokrój kurczaka w kostkę i zamarynuj w oleju i occie. Dodaj wyciśnięty czosnek, paprykę, tymianek i sól. Wstaw do lodówki na minimum 15 minut. Po wyjęciu z lodówki podsmaż go z każdej strony krótko na dużym ogniu.
2. Przygotuj sos. Do garnka wlej śmietanę, dodaj ser topiony i gorgonzolę oraz podsmażonego kurczaka. Gotuj na małym ogniu, często mieszając. Sery rozpuszczą się, a mięso poddusi.
3. Podziel brokuła na mniejsze różyczki. Ugotuj na parze lub klasycznie w wodzie. Staraj się, żeby go nie rozgotować, najlepiej jak będzie dość twardy, nawet lekko surowy.
4. W międzyczasie ugotuj makaron. Gdy już będzie miękki, odcedź go, dodaj do sosu z kurczakiem i solidnie wymieszaj.
5. Nałóż na talerze makaron z sosem, dodaj brokuły, a na wierzch pomidorki cherry.
Powodzenia i smacznego!
A.





