Poranna owsianka z dynią i daktylami

owsianka z dynią

Dynia inspiruje mnie już kolejny raz. Teraz postanowiłem dołączyć ją do śniadaniowego menu. Przed wami owsianka w zupełnie innej odsłonie. Podana z dynią gotowaną na parze, osłodzona przepysznym miodem lipowym i daktylami. Płatki owsiane ugotowałem w mleku, co nadało im wspaniały posmak Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • dynia – 0,25 średniej
  • mleko – 2 szklanki
  • płatki owsiane – 10 łyżek
  • suszone daktyle – 10 sztuk
  • biały sezam – 2 łyżki
  • miód lipowy płynny – 2 łyżki (lub więcej)

Przygotowanie (20 minut):

1. Dynię obierz i pokrój w 2 cm kostkę. Gotuj ją na parze 10-15 minut. Równocześnie zagotuj mleko. Wsyp do niego płatki owsiane i gotuj aż będą miękkie.

2. Daktyle pokrój na ćwiartki.

3. Dynię przełóż do miski i polej ją miodem. Na wierzch wyłóż ugotowane płatki owsiane, a całość posyp sezamem i przyozdób daktylami.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Poranna owsianka z dynią i daktylami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *