Bardzo rzadko udaje się wam zrobić jednocześnie lekkie i sycące danie? Dzisiaj pomysł na pełnowartościowy, lekki, zdrowy i niskokaloryczny obiad. Przepis ten jest nie tylko smaczny, ale również niesłychanie sycący. Dynia makaronowa gotowana na parze z dodatkiem czosnku podana z sosem ze szpinaku, tuńczyka i sera ricotta. Wszystko to okraszone odpowiednią ilością przypraw daje niesamowity efekt. Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- dynia makaronowa – 1 sztuka
- świeży szpinak – 200 gram
- tuńczyk w oliwie – 1 puszka
- ser ricotta – 150 gram
- tymianek – 1 łyżeczka
- czosnek – 3 spore ząbki
- papryka słodka – 1 płaska łyżeczka
- sól, pieprz
Przygotowanie (20 minut):
1. Dynię makaronową przekrój na pół i wydrąż z niej pestki. Kawałki dyni ugotuj na parze z dodatkiem 1,5 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Czas gotowania to jedynie 10 minut – sprawdzaj miękkość dyni za pomocą widelca.
2. W międzyczasie przygotuj sos. Blanszuj szpinak na maśle klarowanym z dodatkiem reszty czosnku (posiekanego). Gdy szpinak będzie miękki posiekaj go dość drobno. Włóż z powrotem na patelnię i dodaj ricottę i odsączonego tuńczyka. Przypraw całość do smaku papryką, solą i pieprzem. Możesz dodać też odrobinę tymianku.
3. Miąższ ugotowanej dyni wydrąż delikatnie z pomocą widelca – utworzy się charakterystyczny makaron dyniowy podobny do makaronu sojowego. Do połówek dyni dodaj przygotowany sos. Możesz go od razu wymieszać z miąższem.
Powodzenia i Smacznego!
B.





