Sałatka z dyni i rukoli

sałatka z dyni i rukoli

Dzisiaj jedna lepszych jesiennych sałatek. Pełna witamin sałatka z ekologiczną dynią i rukolą. Do tego słony ser feta, pestki słonecznika i słodki sos musztardowy. Całość jest niezwykle smaczna, a przy tym zdrowa. Gorąco polecam na chłodne, jesienne dni. Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • rukola – 1 paczka
  • dynia – 0,25 średniej wielkości
  • pestki słonecznika – 3 łyżki
  • twardy ser feta – 100 gram
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki
  • ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
  • miód – 2 łyżeczki
  • sproszkowane chilli – 0,25 łyżeczki
  • sól, pieprz

Przygotowanie (30 minut):

1. Ćwiartkę dyni pokrój w półksiężyce grubości 1-2 cm i obierz ze skóry. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut lub do zmięknięcia dyni.

2. Rukolę umyj i wyłóż na talerz. Obsyp pokruszonym serem feta i pestkami słonecznika. Dodaj także upieczone kawałki dyni, Całość polej sosem przygotowanym z oliwy, miodu, octu balsamicznego, soli, pieprzu i chilli.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Sałatka z dyni i rukoli
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

One Reply to “Sałatka z dyni i rukoli”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *