Znudziły Ci się tradycyjne burgery z serem i dodatkami? Mi już się trochę przejadły więc postanowiłem przygotować coś zupełnie innego. Nie jest to zwykły hamburger. Jego smak zdecydowanie powala. Na pierwszy ogień poszedł szpinak blanszowany z czosnkiem na maśle klarowanym, który idealnie gra z suszonymi pomidorami. Nie mogło zabraknąć też mięsa – użyłem wołowiny doprawionej jedynie odrobiną czerwonego pesto, solą i pieprzem. Jako dodatek posłużyły dwa składniki, których nie powinno tutaj zabraknąć, ser pecorino, karmelizowana cebula i anchovies. Do dzieła!
Składniki (4 burgery):
- bułki – 4 sztuki (mogą być np. ciabatty)
- mięso wołowe – 400 gram
- suszone pomidory – około 8 kawałków
- jajko – 1 sztuka
- bułka tarta – 2 łyżki
- świeży szpinak – 200 gram
- czosnek – 1 duży ząbek
- anchovies – 4 filety
- czerwona cebula – 1 mała
- cukier brązowy – 1 łyżeczka
- ser pecorino – kilka cienkich plasterków
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie (30 minut):
1. Cebulkę pokrój w plastry (okręgi) o grubości około 3 mm. Szpinak dokładnie umyj. Czosnek rozgnieć i pokrój w cienkie plasterki. Ser pecorino również pokrój w cienkie plastry. Kawałki suszonych pomidorów zmiksuj z 3 łyżkami oleju służącego jako zalewa pomidorów.
2. Mięso mielone połącz z jajkiem, bułką tartą, 1 łyżką miksowanych pomidorów. Dopraw solą i pieprzem. Podziel mięso na 4 części i uformuj z niego okrągłe kotlety o średnicy nieco większej niż bułka (kotlety podczas smażenia lubią się skurczyć).
3. Na patelnię dodaj łyżkę masła klarowanego. Wsyp pół łyżeczki cukru i dodaj plastry cebuli. Z wierzchu również posyp połową łyżeczki cukru. Smaż cebulę z obu stron na dużym ogniu, do momentu jak zmięknie i zacznie się lekko przypalać.
4. Na patelnię dodaj łyżkę masła klarowanego, czosnek oraz szpinak. Blanszuj często mieszając, aż szpinak zrobi się miękki, ale będzie jeszcze zachowywał swój kształt.
5. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Na dużej, natłuszczonej patelni usmaż burgery – po około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Możesz sprawdzić czy są gotowe nacinając je delikatnie po środku – mięso powinno być lekko różowe i soczyste. Uważaj, żeby burgery nie były przesmażone i suche.
6. W międzyczasie podgrzej bułki. Przekrój je na pół, ale nie do końca. Dolną część posmaruj pastą z suszonych pomidorów, a na górną ułóż plastry sera pecorino. Podgrzewaj ok 5 min, żeby ser zaczął się roztapiać.
7. Czas skonstruować burgera. Na dolną część bułki ułóż mięso, następnie szpinak, karmelizowaną cebulkę i plasterek anchovies.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Wyglądają kusząco <3