Kto jeszcze nigdy nie piekł świątecznych pierniczków, powinien spróbować! Najlepiej w towarzystwie, bo zabawy przy lepieniu i wycinaniu co nie miara! Pamiętaj, żeby po upieczeniu schować pierniki przed domownikami, bo mogą je pochłonąć jeszcze długo przed Pierwszą Gwiazdką. 😉
Składniki: (3 blachy pierników)
- mąka pszenna tortowa – 4 szklanki
- cukier puder – 1,5 szklanki
- 2 jajka
- miód – 2 czubate łyżki
- przyprawa do piernika – 3 łyżeczki
- cynamon – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – 2 płaskie łyżeczki
- drożdże – 16 gram suchych
- masło – 60 gram miękkiego
Przygotowanie:
1. Na małym ogniu podgrzej miód z przyprawą do piernika, cynamonem i sodą oczyszczoną.
2. Wsyp do miski przesianą mąkę, cukier puder, drożdże, wbij jajka i dodaj masło. Na koniec dodaj mód z przyprawami. Całość starannie ugniataj.
3. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm (jest dość twarde, najlepiej robić to na raty, wałkując mniejsze placki) i wycinaj w nim dowolne formy. Układaj na blasze w odstępach (pierniki delikatnie urosną). Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Powodzenia i smacznego!
A.





