Kruche świąteczne pierniki

świąteczne pierniki

Kto jeszcze nigdy nie piekł świątecznych pierniczków, powinien spróbować! Najlepiej w towarzystwie, bo zabawy przy lepieniu i wycinaniu co nie miara! Pamiętaj, żeby po upieczeniu schować pierniki przed domownikami, bo mogą je pochłonąć jeszcze długo przed Pierwszą Gwiazdką. 😉

Składniki: (3 blachy pierników)

  • mąka pszenna tortowa – 4 szklanki
  • cukier puder – 1,5 szklanki
  • 2 jajka
  • miód – 2 czubate łyżki
  • przyprawa do piernika – 3 łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 2 płaskie łyżeczki
  • drożdże – 16 gram suchych
  • masło – 60 gram miękkiego

Przygotowanie:

1. Na małym ogniu podgrzej miód z przyprawą do piernika, cynamonem i sodą oczyszczoną.

2. Wsyp do miski przesianą mąkę, cukier puder, drożdże, wbij jajka i dodaj masło. Na koniec dodaj mód z przyprawami. Całość starannie ugniataj.

3. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm (jest dość twarde, najlepiej robić to na raty, wałkując mniejsze placki) i wycinaj w nim dowolne formy. Układaj na blasze w odstępach (pierniki delikatnie urosną). Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Powodzenia i smacznego!
A.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Kruche świąteczne pierniki
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *