Pieczona ryba w panierce migdałowo owsianej

ryba w panierce migdałowo owsianej

To już kolejny pomysł na rybę w panierce, ale nie smażoną tylko pieczoną. Przygotowałem bardzo prostą panierkę z migdałów i płatków owsianych. Danie wychodzi bardzo zdrowe, a brak konieczności smażenia obniża jego kaloryczność. Najważniejszy jednak jest fakt, że ryba przygotowana w panierce jest niezwykle soczysta. Do dzieła!

Składniki (2-4 porcje):

  • ryba – 450 gram (w tym przypadku łosoś)
  • płatki migdałowe – 8 łyżek
  • płatki owsiane – 8 łyżek
  • jajka – 2 średniej wielkości
  • mąka pełnoziarnista – 4 łyżki
  • oliwa – 2 łyżki
  • sok z 0,25 cytryny
  • sól pieprz
  • majonez czosnkowy

Przygotowanie (15 + 15 minut):

1. Przygotuj 3 talerze. W pierwszym umieść mąkę. W drugim roztrzepane jajka. W trzecim zmieszaj płatki owsiane z rozdrobnionymi płatkami migdałowymi. Panierkę możesz doprawić odrobiną soli i pieprzu.

2. Rybę pokrój w plastry grubości 2 cm. Skrop ją sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

3. Rybę obtocz kolejno w mące, jajku i panierce. Układaj ją na papierze do pieczenia lub kratce (w obu przypadkach posmaruj powierzchnię oliwą). Z wierzchu też spryskaj paluszki rybne oliwą. Możesz użyć również pędzelka. Piecz w temperaturze 190 stopni 12-15 minut. Podawaj z majonezem czosnkowym i na przykład brokułami.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Pieczona ryba w panierce migdałowo owsianej
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *