To już kolejny pomysł na rybę w panierce, ale nie smażoną tylko pieczoną. Przygotowałem bardzo prostą panierkę z migdałów i płatków owsianych. Danie wychodzi bardzo zdrowe, a brak konieczności smażenia obniża jego kaloryczność. Najważniejszy jednak jest fakt, że ryba przygotowana w panierce jest niezwykle soczysta. Do dzieła!
Składniki (2-4 porcje):
- ryba – 450 gram (w tym przypadku łosoś)
- płatki migdałowe – 8 łyżek
- płatki owsiane – 8 łyżek
- jajka – 2 średniej wielkości
- mąka pełnoziarnista – 4 łyżki
- oliwa – 2 łyżki
- sok z 0,25 cytryny
- sól pieprz
- majonez czosnkowy
Przygotowanie (15 + 15 minut):
1. Przygotuj 3 talerze. W pierwszym umieść mąkę. W drugim roztrzepane jajka. W trzecim zmieszaj płatki owsiane z rozdrobnionymi płatkami migdałowymi. Panierkę możesz doprawić odrobiną soli i pieprzu.
2. Rybę pokrój w plastry grubości 2 cm. Skrop ją sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
3. Rybę obtocz kolejno w mące, jajku i panierce. Układaj ją na papierze do pieczenia lub kratce (w obu przypadkach posmaruj powierzchnię oliwą). Z wierzchu też spryskaj paluszki rybne oliwą. Możesz użyć również pędzelka. Piecz w temperaturze 190 stopni 12-15 minut. Podawaj z majonezem czosnkowym i na przykład brokułami.
Powodzenia i Smacznego!
B.





