Nadszedł czas na dawno niewidziane w moim menu kalmary! Można je przyrządzić na wiele sposobów, a najpopularniejszy z nich to chyba krążki smażone w tempurze. Dzisiaj jednak postanowiłem zrobić danie zupełnie odmienne, pełne wyrazistego smaku, z bardzo małą ilością tłuszczu. Kalmary w tym przypadku są składnikiem dominującym, choć trzeba przyznać, że same w sobie raczej mają smak dosyć obojętny. Połączyłem je z lekko blanszowaną marchwią, pędami bambusa, grzybami mun oraz pozbawioną skórki papryką. Do tego makaron ryżowy i sos ostrygowy. Brzmi ciekawie? Zatem do dzieła!
Składniki (dla 2-3 osób):
- makaron ryżowy – 110 gram
- kalmary – 3 spore sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- cytryna – 0,75 średniej wielkości
- grzyby moon – garść (drobno połamanych)
- papryka – 0,5 dużej
- sos ostrygowy – 4 pełne łyżki
- marchewka – 1 szt (duża)
- natka pietruszki – 0,5 małego pęczka
- pędy bambusa w słoiku – 3 czubate łyżki
- cebulka dymka – 1 sztuka
- sezam – 1 łyżka
- olej sezamowy – 1 łyżka
- woda – 150 ml
- sól
- pieprz
Przygotowanie (35 minut):
1. Ziarna sezamu upraż na suchej teflonowej patelni. Paprykę wstaw na kilka minut do piekarnika, aby skórka zaczęła odchodzić. Paprykę pokrój w kostkę, możesz zostawić kilka piórek do dekoracji. Pokruszone grzyby mun zalej wrzątkiem i pozostaw aż zmiękną. Kalmary pokrój w dużą kostkę.
2. Przygotuj sos: dodaj 4 łyżki sosu ostrygowego, wodę oraz sok z połowy cytryny.
3. Do woka lub dużej patelni nalej odrobinę oleju do smażenia i blanszuj cebulkę. Dodaj marchew pokrojoną w półplasterki i podgrzewaj aż lekko zmięknie (jeśli zacznie się przypalać możesz śmiało podlać ją delikatnie wodą, żeby się poddusiła). Dodaj drobno pokrojony czosnek, pędy bambusa, grzyby i olej sezamowy. Smaż na wolnym ogniu. Dodaj połowę przygotowanego sosu, zwiększ płomień palnika i dorzuć kalmary. Całość dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze ok 5 minut, aż kalmary staną się miękkie i rozpływające w ustach. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki.
4. Makaron zalej wrzątkiem zgodnie z przepisem, odsącz i dodaj do woka. Wlej resztę sosu i dokładnie wszystko wymieszaj. Makaron powinien być mokry i pokryty sosem.
5. Makaron przełóż na głębokie talerze, na wierzch wyłóż warzywa i kalmary, które nie wymieszały się z makaronem, a może ich być dość dużo. Udekoruj papryką i natką pietruszki i prażonym sezamem. Możesz podać także ćwiartki cytryny do doprawienia. Śpiesz się bo szybko stygnie.
Powodzenia i Smacznego
B.
