Risotto prawdziwych beduinów

risotto beduinów libańskie

Nadszedł czas na pogłębienie wiedzy z każdego zakątka świata. Na pierwszy ogień poszła niezwykła kuchnia arabska. Pierwszym daniem z tej serii jest aromatyczne risotto podane z mięsem. Beduini przyrządzają takie danie używając lokalnie występujących przypraw takich jak kardamon, cynamon, kurkuma itp. W oryginalnym przepisie używa się zazwyczaj jagnięciny, którą tym razem musiałem zastąpić kurczakiem. Zapytacie zapewe jak to smakuje? Ryż ugotowany w niezwykle przyprawionym, ale delikatnym bulionie, mięso podane z jogurtem, a całość kraszona niezbędnym w tym wypadku sosem jogurtowo cytrynowym. Zresztą spróbujcie sami!

Składniki (2-4 porcje):

  • masło – 1 łyżka
  • biała cebula – 1 średnicy ok. 7 cm
  • czosnek – 9 ząbków
  • marchewka – 2 szt
  • cynamon – laska ok. 6 cm
  • liść laurowy – 1 szt
  • goździki – 6 szt
  • kardamon – 6 ziaren
  • sól – 3 nieduże szczypty do smaku
  • ryż arborio – 250 gram
  • pierś kurczak – 350 gram
  • jogurt grecki – 400 g
  • sok z 1 cytryny
  • świeża mięta – mała garść (14 listków)
  • orzeszki piniowe – 2 łyżki (można zastąpić płatkami migdałowymi)

Przygotowanie (1h 20 min):

1. Marchewkę obierz, pokrój na 4 części. Cebulę pokrój w ćwiartki, pierś kurczaka w duże paski (3 szt). W dużym garnku rozpuść łyżkę masła na średnim ogniu. Dodaj 5 całych ząbków czosnku, cebulę, marchew, cynamon, liść laurowy, goździki, rozgnieciony kardamon i na koniec kurczaka. Całość smaż do momentu, aż kurczak będzie lekko przyrumieniony, często mieszając – ok. 8 minut. Teraz całość zalej 5 szklankami wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj dalej przez 40 minut.

2. Wyjmij mięso i pokrój je w mniejsze kawałki. Bulion przecedź przez sitko i pozbądź się warzyw i przypraw. Ryż wrzuć do garnka i zalej 3 szklankami pozostałego bulionu. Gotuj ok. 20 minut, aż stanie się miękki i kremowy. Powinien wchłonąć prawie cały bulion. Jeśli będzie zbyt gęsty i twardy, możesz dodać więcej bulionu.

3. W międzyczasie na suchej patelni upraż orzeszki piniowe, następnie przesyp je do miski. Na patelnię dodaj jogurt i kurczaka, gotuj całość na małym ogniu. Uważaj, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, bo jogurt się zważy. W misce przygotuj mieszankę soku z cytryny i przeciśnięte 4 ząbki czosnku.

4. Gdy ryż będzie gotowy wyłóż go na talerz (najlepiej na jeden duży, z którego każdy będzie mógł sobie nakładać ile chce). Na środku powstałej górki zrób wgłębienie na mięso. Nakładaj je łyżką, ale pamiętaj o lekkim odsączeniu z jogurtu. Resztę jogurtu zmieszaj z sokiem z cytryny, czosnkiem i połową posiekanych listków mięty. Odrobiną mięty posyp całe danie. Na koniec oprósz wszystko orzeszkami piniowymi. Risotto podawaj z kwaśnym sosem jogurtowym do polania (w osobnym naczyniu).

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Risotto prawdziwych beduinów
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

One Reply to “Risotto prawdziwych beduinów”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *