Gnocchi z sosem pomidorowo – bazyliowym

Gnocchi z sosem pomidorowo - bazyliowym

Czasami zdarza się tak, że coś zostanie nam z dnia poprzedniego, ale w takim wypadku nie ma się czym przejmować. Mi wczoraj zostało trochę ugotowanych ziemniaków. Po chwili namysłu stwierdziłem, że trzeba coś z tym faktem zrobić, ponieważ nie znoszę jak jedzenie się marnuje. Najpierw wpadł mi do głowy pomysł na tradycyjne kopytka, ale to trochę oklepane. Postanowiłem zrobić gnocchi! Podstawa dania już jest więc czas wymyślić jakiś sos. Gnocchi to typowe danie kuchni włoskiej i świetnie się komponuje z sosem na bazie pomidorów. Dodatkowo fajnie jak będzie też wyczuwalna wyraźna nuta bazylii. Wyszło z tego bardzo proste, szybkie, a co najważniejsze, przepyszne danie. Do dzieła!

Składniki (dla 2 osób):

Sos:

  • cebula – 1 duża sztuka
  • świeża bazylia – pół pęczka lub duża garść
  • przecier pomidorowy – 300 ml (przecier jest podstawą tego dania, także bardzo ważne jest użycie składnika wysokiej jakości lub przetarcie pomidorów przez sito samodzielnie)
  • czosnek – 3 średnie ząbki
  • pieprz i sól

Gnocchi: kliknij tutaj po dokładny przepis na gnocchi

Przygotowanie (30 minut):

1. Na początku wstaw wodę na Gnocchi w dużym garnku, zagnieć ciasto i uformuj kluseczki w ulubionym kształcie.

2. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni lub w rondelku używając masła klarowanego – to doda delikatnego posmaku. W połowie czasu do zeszklenia dodaj czosnek. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu.

3. Woda na kluski już powinna wrzeć. Nie zapomnij jej osolić. Zanim wrzucisz ciasto do garnka dodaj grubo posiekaną bazylię do sosu. Kluski gotuj do momentu aż wypłyną, potem jeszcze 1 minutę.

Danie możesz podać na głębokim talerzu. Kluski polej sosem i przyozdób liśćmi bazylii. Proste, prawda?

Powodzenia i Smacznego
B.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *