Przed wami przepis na bardzo szybką przekąskę, kolację lub nawet śniadanie. Główną rolę odgrywa tu szpinak i ciasto francuskie. To połączenie zazwyczaj stanowi bardzo dobrą kompozycję. Dodatek kilku składników sprawia, że sukces kulinarny jest gwarantowany. Do dzieła!
Składniki (4 babeczki):
- ciasto francuskie – 1 opakowanie
- świeży szpinak – 300g
- parmezan – 2 bardzo pełne łyżki (tutaj Grana Padano)
- tarty ser mozzarella – 2 łyżki
- cebula – 1 nieduża
- czosnek – 2 ząbki
- jajko – 2 sztuki
- gałka muszkatołowa – pół łyżeczki
- sól, pieprz
- mak (do posypania)
Przygotowanie (około 45 minut):
1. Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego. Podsmaż pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Następnie przełóż je do miski. Na tej samej patelni, dodając kolejną łyżkę masła blanszuj świeży szpinak. Odciśnij go bardzo dobrze na sitku i posiekaj. Zmieszaj w misce z mozzarellą, tartym parmezanem, cebulą z czosnkiem i przyprawami, dodaj jajko i wymieszaj.
2. Ciasto podziel na 4 części. Kawałki ciasta układaj w kokilkach tak, żeby ciasto lekko wystawało za kokilkę. Nałóż do środka farsz i ugnieć go lekko za pomocą łyżki. Brzegi ciasta zawiń na farsz, całość posmaruj rozmieszanym jajkiem i posyp makiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 30 minut. Ustawiłem piekarnik na grzanie tylko od dołu z włączonym termoobiegiem.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Dla mnie bomba!