Babeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

babeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Przed wami przepis na bardzo szybką przekąskę, kolację lub nawet śniadanie. Główną rolę odgrywa tu szpinak i ciasto francuskie. To połączenie zazwyczaj stanowi bardzo dobrą kompozycję. Dodatek kilku składników sprawia, że sukces kulinarny jest gwarantowany. Do dzieła!

Składniki (4 babeczki):

  • ciasto francuskie – 1 opakowanie
  • świeży szpinak – 300g
  • parmezan – 2 bardzo pełne łyżki (tutaj Grana Padano)
  • tarty ser mozzarella – 2 łyżki
  • cebula – 1 nieduża
  • czosnek – 2 ząbki
  • jajko – 2 sztuki
  • gałka muszkatołowa – pół łyżeczki
  • sól, pieprz
  • mak (do posypania)

Przygotowanie (około 45 minut):

1. Na patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego. Podsmaż pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Następnie przełóż je do miski. Na tej samej patelni, dodając kolejną łyżkę masła blanszuj świeży szpinak. Odciśnij go bardzo dobrze na sitku i posiekaj. Zmieszaj w misce z mozzarellą, tartym parmezanem, cebulą z czosnkiem i przyprawami, dodaj jajko i wymieszaj.

2. Ciasto podziel na 4 części. Kawałki ciasta układaj w kokilkach tak, żeby ciasto lekko wystawało za kokilkę. Nałóż do środka farsz i ugnieć go lekko za pomocą łyżki. Brzegi ciasta zawiń na farsz, całość posmaruj rozmieszanym jajkiem i posyp makiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 30 minut. Ustawiłem piekarnik na grzanie tylko od dołu z włączonym termoobiegiem.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Babeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

One Reply to “Babeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *