Paszteciki z pieczarkami

paszteciki z pieczarkami

Najlepiej smakują w towarzystwie czerwonego barszczu, w Wigilię koniecznie z kapustą i z grzybami, a dziś…. z farszem pieczarkowym. Komu wydaje się, że takie paszteciki to dużo roboty, jest w błędzie. Przygotowanie ich to kwestia godziny, a domowy smak z całą pewnością zrekompensuje Ci poświęcony czas. Do dzieła!

Składniki (ok 30 sztuk):

  • mąka – 2 szklanki
  • drożdże świeże – 15g pokruszonych
  • 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pasztecików)
  • jogurt naturalny – 120g
  • masło –  pół kostki
  • pieczarki – 500g
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki – garść
  • sól, pieprz
  • czarny sezam
  • szczypiorek

Przygotowanie (ok. 1h):

1. Najpierw ciasto. Zmieszaj mąkę, pokruszone drożdże, jedno jajko, jogurt, i rozpuszczone masło (ma być ciepłe, ale nie gorące). Ciasto wyrób i pozostaw przykryte folią spożywczą na 30 minut.

2. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. Cebulę zeszklij na maśle klarowanym, dodaj pieczarki, posól i duś przez około 15 minut na wolnym ogniu, aż zmiękną i oddadzą wodę. Dopraw natką pietruszki i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

3. Ciasto rozwałkuj na pasy szerokości 8 cm i grubości 4 mm. Na środek wyłóż nadzienie, a ciasto złóż ciasno na pół i sklej dokładnie na boku. Ułóż paszteciki na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Piecz 20 minut bez termoobiegu. Posyp szczypiorkiem, podawaj z jogurtem czosnkowym.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Paszteciki z pieczarkami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *