Zapewne zastanawiacie się czy słodkie ziemniaki pasują do cytrynowego guacamole. Odpowiedź brzmi: Tak! Bataty są idealne do łączenia z wieloma innymi składnikami, których sobie nawet nie wyobrażasz. Na dzisiejszy obiad lub przekąskę polecam bataty z guacamole, w towarzystwie smażonego boczku, parmezanu i natki pietruszki. Gwarantuję niepowtarzalny smak. Do dzieła!
Składniki (2 porcje obiadowe):
- słodkie ziemniaki – 3 duże
- avocado – 2 dojrzałe
- sok z połowy cytryny
- natka pietruszki – 0,5 pęczka
- czosnek – 1 żabek
- pasta sambal – 0,25 łyżeczki
- bekon – 4 plastry
- ser pecorino – do posypania
Przygotowanie (45 minut):
1. Ziemniaki umyj (nie usuwaj skórki) i włóż do zimnej wody. Wstaw na największy palnik i gotuj ok. 20 minut, aż lekko zmiękną.
2. Ugotowane ziemniaki ostrożnie pokrój w plastry grubości 1,5-2 cm i ułóż na spryskanym oliwą papierze do pieczenia, z wierzchu też delikatnie spryskaj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 20 minut, aż brzegi zaczną się mocno rumienić.
3. W międzyczasie usmaż plasterki bekonu i przygotuj guacamole. Avocado obierz i lekko rozdrobni. Zmiksuj z posiekanym czosnkiem, natką, sokiem z cytryny i pastą sambal. Dopraw solą i pieprzem. Usmażony bekon pokrój w plasterki.
4. Na upieczone plastry ziemniaka nałóż guacamole, na wierzch dodaj odrobinę bekonu i posyp całość szczyptą tartego sera. Podawaj na ciepło lub po ostygnięciu.
Powodzenia i Smacznego!
B.
