Sałatka Cezar

sałatka cezar

W końcu nadszedł też czas na przygotowanie podstawowej sałatki cezar, której nie może zabraknąć w diecie żadnego człowieka. Jest ona bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, a smaki – po prostu świetne, ale chyba głównie przez ciekawie dobrany sos. Dominuje w nim musztarda i worcester. To jedno z moich ulubionych połączeń. Nie mogło też zabraknąć cytryny i drobiny czosnku. Zdecydowałem też o zmianie surowego żółtka na nieco inny, równie pasujący składnik. Wszystko dopełnia odpowiednio zamarynowana pierś kurczaka. Mniam!

Składniki (2 porcje jako obiad):

  • sałata rzymska – 1 szt
  • pierś kurczaka – 350 gram
  • ocet balsamiczny – 1,5 łyżki
  • oliwa z oliwek – 1,5 łyżki
  • papryka ostra – 1 łyżeczka płaska
  • sól, pieprz
  • tost wieloziarnisty lub razowy – 3 kromki
  • pomidory koktajlowe – 10 sztuk
  • pestki dyni i słonecznika (opcjonalnie)
  • ser pecorino – 4 łyżki

Sos:

  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 2 łyżeczki
  • sos worcester – 2 łyżeczki
  • musztarda dijon – 1 łyżeczka
  • majonez – 1 łyżeczka
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól, pieprz

Przygotowanie (20 minut):

1. Piersi kurczaka oczyść i każdą z nich przekrój na pół po długości (powstaną 2 cienkie pasy). Zamarynuj je z octem balsamicznym, oliwą, papryką, solą i pieprzem na minimum 15 minut.

2. Sałatę umyj i porwij na kawałki. Pamiętaj, żeby odkroić dół w odległości kilku centymetrów – potrafi być dosyć gorzki. Tosty upiecz w piekarniku i pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na połówki. Ser drobno zetrzyj.

3. Kurczaka usmaż na patelni lub grilluj. Pokrój na cienkie paski. W międzyczasie zmieszaj dokładnie składniki sosu.

4. Wszystkie składniki sałatki zmieszaj w misce i polej sosem.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Sałatka Cezar
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *