Na mojej półce leżą dwa już mocno dojrzałe avocado, które kupiłem z nieco innym zamysłem. Szkoda żeby się zmarnowały, więc trzeba je z czymś połączyć. Makaron, jakikolwiek byśmy nie wybrali, ugotowany al dente będzie przepięknie oblepiony sosem z avocado z lekkim dodatkiem śmietany. Monotonny smak użytego głównego składnika warto przełamać na przykład kaparami i lekko śródziemnomorską nutą anchovies. Na wierzch będą doskonale pasowały słodkie pomidorki koktajlowe. Połączyły się smaki słony, kwaśny i słodki, całość wyszła obłędna! Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- makaron penne – 200g
- avocado – 1 sztuka duża (bardzo dojrzałe)
- cytryna – 0,5 średniej i 2 ćwiartki
- anchovies – 6 filecików
- pomidory koktajlowe – 10 sztuk (ja musiałem niestety użyć śliwkowych)
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- śmietana 18% gęsta – 2 duże łyżki
- miód – 1 łyżeczka
- skórka z połowy cytryny
- czosnek – 2 średnie ząbki
- natka pietruszki – kilka listków
- sól, pieprz
Przygotowanie (25 minut):
1. Dojrzałe avocado wrzuć do pojemnika od blendera, dodaj drobno posiekany czosnek, łyżkę miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 solidne łyżki śmietany i sok z połowy cytryn. Dopraw solą, pieprzem i zmiksuj na jednolitą masę.
2. Zagotuj makaron, tak żeby był al dente, odsącz i wymieszaj z sosem podgrzanym na wolnym ogniu (nie podgrzewaj zbyt mocno i długo bo się zważy).
3. Penne przełóż na talerz i przyozdób pomidorami, anchovies pokrojonymi w mniejsze kawałki, cytryną i natką pietruszki. Posyp lekko skórką z cytryny i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Na koniec skrop wszystko cytryną – to znacząco wpłynie na smak całego dania.
Powodzenia i Smacznego
B.
