Makaron z sosem avocado, pomidorami koktajlowymi i anchovies

Penne z sosem avocado i anchovies

Na mojej półce leżą dwa już mocno dojrzałe avocado, które kupiłem z nieco innym zamysłem. Szkoda żeby się zmarnowały, więc trzeba je z czymś połączyć. Makaron, jakikolwiek byśmy nie wybrali, ugotowany al dente będzie przepięknie oblepiony sosem z avocado z lekkim dodatkiem śmietany. Monotonny smak użytego głównego składnika warto przełamać na przykład kaparami i lekko śródziemnomorską nutą anchovies. Na wierzch będą doskonale pasowały słodkie pomidorki koktajlowe. Połączyły się smaki słony, kwaśny i słodki, całość wyszła obłędna! Do dzieła!

Składniki (dla 2 osób):

  • makaron penne – 200g
  • avocado – 1 sztuka duża (bardzo dojrzałe)
  • cytryna – 0,5 średniej i 2 ćwiartki
  • anchovies – 6 filecików
  • pomidory koktajlowe – 10 sztuk (ja musiałem niestety użyć śliwkowych)
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • śmietana 18% gęsta – 2 duże łyżki
  • miód – 1 łyżeczka
  • skórka z połowy cytryny
  • czosnek – 2 średnie ząbki
  • natka pietruszki – kilka listków
  • sól, pieprz

Przygotowanie (25 minut):

1. Dojrzałe avocado wrzuć do pojemnika od blendera, dodaj drobno posiekany czosnek, łyżkę miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 solidne łyżki śmietany i sok z połowy cytryn. Dopraw solą, pieprzem i zmiksuj na jednolitą masę.

2. Zagotuj makaron, tak żeby był al dente, odsącz i wymieszaj z sosem podgrzanym na wolnym ogniu (nie podgrzewaj zbyt mocno i długo bo się zważy).

3. Penne przełóż na talerz i przyozdób pomidorami, anchovies pokrojonymi w mniejsze kawałki, cytryną i natką pietruszki. Posyp lekko skórką z cytryny i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Na koniec skrop wszystko cytryną – to znacząco wpłynie na smak całego dania.

Powodzenia i Smacznego
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Makaron z sosem avocado, pomidorami koktajlowymi i anchovies
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *