Szukasz pomysłu na sobotnie słodkie śniadanie? Kolejną propozycją są słodkie tosty francuskie z karmelizowanymi bananami z dodatkiem soku z pomarańczy. Śniadanie wychodzi przepyszne. Delikatne w smaku tosty francuskie z dodatkiem soku z pomarańczy przełamane są słodkimi bananami karmelizowanymi w soku pomarańczowym. Trzeba tego spróbować. Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- świeża bułka – 6 kromek grubości 1cm
- jajka – 3 sztuki
- banany – 2 sztuki średnio twarde
- pomarańcza – 1 sztuka
- cynamon – 1 łyżeczka
- mleko – 0,5 szklanki
- masło klarowane – 2 duże łyżeczki
- cukier – 1 łyżeczka
Przygotowanie (20 minut):
1. Przygotuj sos do tostów francuskich – zmieszaj jajka, mleko, sok z połowy pomarańczy, cynamon. Kromki bułki zanurz w przygotowanym sosie i zostaw na 2 minuty aby się dokładnie namoczyły. Smaż na rozgrzanym maśle z obu stron, aż do zrumienienia. Włóż na 10-12 minut do rozgrzanego piekarnika żeby jajko będące w środku się zapiekło.
2. Banany pokrój w talarki. Obsmaż na rozgrzanym maśle z jednej strony, posyp z wierzchu cukrem i przewróć na drugą stronę. Po 2 minutach dodaj sok z połowy pomarańczy i smaż do zgęstnięcia. Nie dodawaj zbyt dużej ilości cukru, bo banany będą za słodkie.
Tosty podawaj razem z bananami i świeżą pomarańczą.
Powodzenia i Smacznego
B.
