Tosty francuskie z karmelizowanymi bananami i pomarańczą

Tosty francuskie z karmelizowanymi bananami

Szukasz pomysłu na sobotnie słodkie śniadanie? Kolejną propozycją są słodkie tosty francuskie z karmelizowanymi bananami z dodatkiem soku z pomarańczy. Śniadanie wychodzi przepyszne. Delikatne w smaku tosty francuskie z dodatkiem soku z pomarańczy przełamane są słodkimi bananami karmelizowanymi w soku pomarańczowym. Trzeba tego spróbować. Do dzieła!

Składniki (dla 2 osób):

  • świeża bułka – 6 kromek grubości 1cm
  • jajka – 3 sztuki
  • banany – 2 sztuki średnio twarde
  • pomarańcza – 1 sztuka
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • mleko – 0,5 szklanki
  • masło klarowane – 2 duże łyżeczki
  • cukier – 1 łyżeczka

Przygotowanie (20 minut):

1. Przygotuj sos do tostów francuskich – zmieszaj jajka, mleko, sok z połowy pomarańczy, cynamon. Kromki bułki zanurz w przygotowanym sosie i zostaw na 2 minuty aby się dokładnie namoczyły. Smaż na rozgrzanym maśle z obu stron, aż do zrumienienia. Włóż na 10-12 minut do rozgrzanego piekarnika żeby jajko będące w środku się zapiekło.

2. Banany pokrój w talarki. Obsmaż na rozgrzanym maśle z jednej strony, posyp z wierzchu cukrem i przewróć na drugą stronę. Po 2 minutach dodaj sok z połowy pomarańczy i smaż do zgęstnięcia. Nie dodawaj zbyt dużej ilości cukru, bo banany będą za słodkie.

Tosty podawaj razem z bananami i świeżą pomarańczą.

Powodzenia i Smacznego
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Tosty francuskie z karmelizowanymi bananami i pomarańczą
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *