Makaron z łososiem i sosem kaparowym

Penne z kaparami i łososiem

Jeśli lubisz łososia i kapary to jest to idealny przepis! Makaron penne oblany sosem z kaparów i śmietany. Smaku dopełnia łosoś podsmażony na maśle z dodatkiem czosnku oraz oliwki. Na talerzu pojawia się burza smaków lekko słonych i delikatnie kwaśnych, które idealnie pasują do ryby. Ogólnie bardzo szybkie i nieziemsko smaczne danie śródziemnomorskie .Do dzieła!

Składniki (dla 2 osób):

  • makaron – 200 gram
  • świeży filet z łososia – 300 gram
  • kapary – 100 gram
  • śmietana 18% – 3 duże łyżki
  • oliwki czarne – 10 sztuk
  • cytryna – 1 sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • twardy ser – trochę do posypania (np. Pecorino Romano)
  • masło klarowane – 1 łyżka (do smażenia)
  • pieprz czarny

Przygotowanie (20 minut):

1. Wstaw wodę na makaron i przygotuj sos. Do naczynia miksera włóż kapary, śmietanę, dopraw pieprzem i dokładnie zmiksuj.

2. Łososia pokrój w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzej masło i lekko podsmaż ząbek czosnku i lekko dopraw solą i pieprzem. Podsmaż łososia w czosnku na dużym ogniu, tak aby nie był surowy (ok 3 minuty). Dodaj przygotowany wcześniej sos i zmniejsz ogień do minimum, niech całość tylko się podgrzewa.

Wyłóż makaron na talerz, na wierzch połóż łososia z sosem, rzuć na to kilka kaparów i oliwek przekrojonych na pół. Na wierzch możesz posypać odrobinę startego twardego sera. Nie zapomnij podać ćwiartki cytryny do skropienia dania.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Makaron z łososiem i sosem kaparowym
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *