Jeśli lubisz łososia i kapary to jest to idealny przepis! Makaron penne oblany sosem z kaparów i śmietany. Smaku dopełnia łosoś podsmażony na maśle z dodatkiem czosnku oraz oliwki. Na talerzu pojawia się burza smaków lekko słonych i delikatnie kwaśnych, które idealnie pasują do ryby. Ogólnie bardzo szybkie i nieziemsko smaczne danie śródziemnomorskie .Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- makaron – 200 gram
- świeży filet z łososia – 300 gram
- kapary – 100 gram
- śmietana 18% – 3 duże łyżki
- oliwki czarne – 10 sztuk
- cytryna – 1 sztuka
- czosnek – 1 ząbek
- twardy ser – trochę do posypania (np. Pecorino Romano)
- masło klarowane – 1 łyżka (do smażenia)
- pieprz czarny
Przygotowanie (20 minut):
1. Wstaw wodę na makaron i przygotuj sos. Do naczynia miksera włóż kapary, śmietanę, dopraw pieprzem i dokładnie zmiksuj.
2. Łososia pokrój w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzej masło i lekko podsmaż ząbek czosnku i lekko dopraw solą i pieprzem. Podsmaż łososia w czosnku na dużym ogniu, tak aby nie był surowy (ok 3 minuty). Dodaj przygotowany wcześniej sos i zmniejsz ogień do minimum, niech całość tylko się podgrzewa.
Wyłóż makaron na talerz, na wierzch połóż łososia z sosem, rzuć na to kilka kaparów i oliwek przekrojonych na pół. Na wierzch możesz posypać odrobinę startego twardego sera. Nie zapomnij podać ćwiartki cytryny do skropienia dania.
Powodzenia i Smacznego!
B.
