Kuchnia indyjska pociąga mnie od czasu kiedy zaczynałem moją przygodę z gotowaniem kilkanaście lat temu. Smaki orientu, moc aromatycznych przypraw i mnogość zupełnie innych niż nasze potraw. Zatem jak zrobić podstawowe, bardzo szybkie placki indyjskie Chapati?
Składniki (5 placków):
- mąka pszenna typ 450 – 1 szklanka
- olej roślinny – 3 łyżki
- woda – około pół szklanki
- sól – 0,25 łyżeczki
Przygotowanie (25 minut):
1. Wszystkie składniki zmieszaj dokładnie i wyrób ciasto. Mąkę koniecznie przesiej przez drobne sito. Wodę dodawaj po trochu, tak żeby ciasto nie było za mokre. Wyrobione ciasto powinno być dość miękkie, prawie jak ciasto na pizzę. Po wyrobieniu odstaw je na 30 minut do odpoczęcia, przykryj koniecznie wilgotną szmatką.
2. Z ciasta uformuj kulki o średnicy 3 cm i rozwałkuj na bardzo cienkie, półprzezroczyste placki. Tak przygotowane placki smaż na suchej patelni teflonowej na bardzo dużym ogniu. Najpierw z jednej strony przez chwilę aż zobaczysz spore pęcherze powietrza, potem przerzuć na drugą stronę i smaż ok 30 sekund, następnie znowu przez chwilę na pierwszej stronie. To nic trudnego, potrzebujesz jedynie drobnej praktyki, aby placki chapati się nie przypalały zbyt mocno.
Placki Chapati możesz podawać na niezliczoną ilość sposobów. Jako przekąskę z dipem, masłem lub jako dodatek do dań kuchni indyjskiej.
Powodzenia i Smacznego!
B.
