Kolejna odsłona śniadaniowych jajek – frittata. Jest to danie obłędnie smaczne i sycące. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Zapieczone jajka łączą się z szynką prosciutto, cebulką, czerwoną papryką i bazylią w jednolitą bardzo puszystą formę. Na wierzchu znalazł się też zapieczony, lekko kwaskowaty ser, który idealnie przełamuje słodko słony smak reszty składników. Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób):
- jajka – 5 sztuk
- papryka czerwona – 0,5 sztuki (pamiętaj żeby była słodka)
- cebula – 0,5 sztuki małej
- świeża bazylia – 10 listków
- szynka prosciutto – 3 duże plasterki
- oregano – 1 płaska łyżeczka
- ser Pecorino Romano – 2 łyżki
- pieprz i sól
Przygotowanie (25 minut):
1. Jajka wbij do miski i rozmieszaj, dopraw szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Szynkę pokrój w dużą kostkę. Cebulkę pokrój w cienkie piórka. Ser zetrzyj na drobnej tarce. Paprykę pokrój w kostkę. Liście bazylii lekko posiekaj.
2. Na maśle klarowanym podsmaż cebulkę i szynkę. Dodaj paprykę i przypraw oregano. Nie musisz używać soli bo prosciutto powinno być wystarczająco słone. Na koniec dokładnie wymieszaj, posyp liśćmi bazylii i delikatnie zalej jajkiem. Smaż omlet przez 4 minuty na średnim ogniu, posyp wierzch startym serem i całą patelnię wstaw na 10 minut do piekarnika (180 st.). Nie zapomnij, żeby użyć patelni, która nadaje się do piekarnika (najlepsza będzie z metalową rączką).
Frittata jest gotowa, możesz podać ją ze świeżą ciabattą posmarowaną masłem.
Powodzenia i Smacznego!
B.
