Frittata z szynką prosciutto i czerwoną papryką

Frittata z szynką prosciutto i czerwoną papryką

Kolejna odsłona śniadaniowych jajek – frittata. Jest to danie obłędnie smaczne i sycące. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Zapieczone jajka łączą się z szynką prosciutto, cebulką, czerwoną papryką i bazylią w jednolitą bardzo puszystą formę. Na wierzchu znalazł się też zapieczony, lekko kwaskowaty ser, który idealnie przełamuje słodko słony smak reszty składników. Do dzieła!

Składniki (dla 2 osób):

  • jajka – 5 sztuk
  • papryka czerwona – 0,5 sztuki (pamiętaj żeby była słodka)
  • cebula – 0,5 sztuki małej
  • świeża bazylia – 10 listków
  • szynka prosciutto – 3 duże plasterki
  • oregano – 1 płaska łyżeczka
  • ser Pecorino Romano – 2 łyżki
  • pieprz i sól

Przygotowanie (25 minut):

1. Jajka wbij do miski i rozmieszaj, dopraw szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Szynkę pokrój w dużą kostkę. Cebulkę pokrój w cienkie piórka. Ser zetrzyj na drobnej tarce. Paprykę pokrój w kostkę. Liście bazylii lekko posiekaj.

2. Na maśle klarowanym podsmaż cebulkę i szynkę. Dodaj paprykę i przypraw oregano. Nie musisz używać soli bo prosciutto powinno być wystarczająco słone. Na koniec dokładnie wymieszaj, posyp liśćmi bazylii i delikatnie zalej jajkiem. Smaż omlet przez 4 minuty na średnim ogniu, posyp wierzch startym serem i całą patelnię wstaw na 10 minut do piekarnika (180 st.). Nie zapomnij, żeby użyć patelni, która nadaje się do piekarnika (najlepsza będzie z metalową rączką).

Frittata jest gotowa, możesz podać ją ze świeżą ciabattą posmarowaną masłem.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Frittata z szynką prosciutto i czerwoną papryką
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *