Pizza z prosciutto, cebulą i czarnymi oliwkami

Pizza z prosciutto, cebulą i czarnymi oliwkami

Najważniejszym składnikiem pizzy jest ciasto. To właśnie ono decyduje czy pizza jest smaczna. Na wierzch możemy układać dowolne składniki zgodnie ze swoim gustem. Należy przy tym jednak pamiętać, żeby pizza nie była przeładowana. Zmagania z wyrobieniem odpowiedniego ciasta rozpocząłem już jakiś czas temu razem z moim przyjacielem Michałem. Można powiedzieć, że wychodzi bardzo dobre, puszyste i kruche jednocześnie.

Składniki (na 1 placek / 2 osoby):

  • mąka pszenna typ 650 – 400 gram
  • woda – 0,85 szklanki
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka płaska
  • cukier – 1 łyżeczka
  • drożdże w proszku – 25 gram świeżych

Składniki na sos:

  • pomidory w puszce – 1 puszka
  • czosnek – 2 średnie ząbki
  • cukier – łyżeczka
  • sól – 0,5 łyżeczki
  • świeża bazylia – 10 listków
  • oregano – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

1. Najpierw przygotuj ciasto. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki, poczekaj aż zaczną pracować – powstanie gęsta piana. Ilość wody w cieście ma kluczowe znaczenie, także pamiętaj żeby dodawać ją po trochu. Mąkę przesiej do średniej miski przez sitko z bardzo drobnymi oczkami. Jest to ważny element bo pozbywamy się w ten sposób grudek i łupinek ziaren, które znajdują się w mące. Jednocześnie napowietrzamy nasze ciasto. Dodaj sól. Jak drożdże zaczną pracować i pojawi się piana możemy powoli dodawać wodę z drożdżami do mąki. Następnie trzeba wymieszać wszystkie składniki. Technika mieszania i wyrabiania ciasta również ma bardzo duże znaczenie. Przede wszystkim staram się nie ugniatać ciast, a jedynie je mieszać delikatnie rękami do momentu, aż stanie się jednolite. Ciasto przykrywamy szczelnie folią spożywczą, tak aby przylegała do ciasta i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut (najlepiej godzinę).

2. Składniki sosu miksujemy. Pamiętaj żeby dobrze odsączyć pomidory, żeby sos nie wyszedł za rzadki.

Po wyrośnięciu ciasto rozciągamy na blacie posypanym mąką. Ważne, aby je rozciągać, a nie wałkować, bo wyciśniemy zgromadzone powietrze. Wystarczy tylko posmarować sosem i posypać składnikami. Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do najwyższej temperatury na dolnej półce, na kratce. Dobrze jeśli włączysz termoobieg z grzaniem od spodu. Jeśli chcesz zrobić pizzę na cieniutkim cieście, nie wykorzystuj całej ilości i rozwałkuj na 5 milimetrów.

Powodzenia i Smacznego
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Pizza z prosciutto, cebulą i czarnymi oliwkami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *