Makaron z warzywami i tuńczykiem zapiekany pod beszamelem z gorgonzolą

Makaron zapiekany z tuńczykiem i warzywami

Czy masz czasami ochotę na zapiekankę z makaronu? Włóżmy do środka pokrojone warzywa: paprykę, pora, cukinię i odrobinę czosnku. Dodajmy tuńczyka i makaron. Jak na razie jest całkiem dużo witamin oraz pełno wyśmienicie dobranych smaków. Żeby nie było zbyt monotonnie, całość zalejemy sosem beszamelowym z wyraźnie zaznaczoną nutą gorgonzoli. Przepis jest bardzo prosty, a zarazem nietuzinkowy. Do dzieła!

Składniki (dla 4-6 osób):

  • makaron penne – 350 gram
  • cukinia – 0,75 średniej wielkości
  • papryka czerwona – 0,75 małej
  • por – 20cm średnicy 2,5cm
  • czosnek – 1 ząbek
  • tuńczyk w puszce – 2 puszeczki (najlepiej tuńczyk w kawałkach w sosie własnym)
  • natka pietruszki – pół pęczka
  • mąka – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka
  • mleko – 2,5 szklanki
  • gorgonzola – 200g

Przygotowanie (15 + 25 minut):

1. Pora przekrój na pół wzdłuż i potem na plasterki. Zacznij blanszować na patelni na odrobinie masła. Cukinię pokrój w ćwiartki i na plasterki. Paprykę w cienkie paski i każdy z nich na 3 części. Na patelnię wrzuć posiekany czosnek cukinię i paprykę. Dodaj tuńczyka i dokładnie wymieszaj (nie zapomnij doprawić szczyptą soli i mielonego pieprzu). Jak warzywa lekko zmiękną dodaj pokrojoną natkę pietruszki.

2. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Włącz piekarnik na 180 st.

3. Przygotuj beszamel. W garnku na małym ogniu rozpuść łyżkę masła i dodaj łyżkę mąki. Pamiętaj aby cały czas intensywnie mieszać. Mąka potrzebuje około 2 minut aby się lekko podsmażyć (surowa mąka nie jest zbyt zdrowa). Mleko dodawaj małymi porcjami dokładnie mieszając. Teraz możesz podkręcić ogień i cały czas mieszając poczekać aż sos zgęstnieje. Możesz teraz dodać lekko rozdrobnioną gorgonzolę (pamiętaj aby odkroić skórkę). Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

4. Do naczynia żaroodpornego wyłóż połowę makaronu, na wierzch wyłóż przygotowane wcześniej warzywa z tuńczykiem. Na górę połóż resztę makaronu i zalej wszystko beszamelem.

Zapiekankę podawaj na przykład z mieszanką sałat z rukolą z musztardowym sosem winegret.

Powodzenia i Smacznego
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Makaron z warzywami i tuńczykiem zapiekany pod beszamelem z gorgonzolą
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *