Czy masz czasami ochotę na zapiekankę z makaronu? Włóżmy do środka pokrojone warzywa: paprykę, pora, cukinię i odrobinę czosnku. Dodajmy tuńczyka i makaron. Jak na razie jest całkiem dużo witamin oraz pełno wyśmienicie dobranych smaków. Żeby nie było zbyt monotonnie, całość zalejemy sosem beszamelowym z wyraźnie zaznaczoną nutą gorgonzoli. Przepis jest bardzo prosty, a zarazem nietuzinkowy. Do dzieła!
Składniki (dla 4-6 osób):
- makaron penne – 350 gram
- cukinia – 0,75 średniej wielkości
- papryka czerwona – 0,75 małej
- por – 20cm średnicy 2,5cm
- czosnek – 1 ząbek
- tuńczyk w puszce – 2 puszeczki (najlepiej tuńczyk w kawałkach w sosie własnym)
- natka pietruszki – pół pęczka
- mąka – 1 łyżka
- masło – 1 łyżka
- mleko – 2,5 szklanki
- gorgonzola – 200g
Przygotowanie (15 + 25 minut):
1. Pora przekrój na pół wzdłuż i potem na plasterki. Zacznij blanszować na patelni na odrobinie masła. Cukinię pokrój w ćwiartki i na plasterki. Paprykę w cienkie paski i każdy z nich na 3 części. Na patelnię wrzuć posiekany czosnek cukinię i paprykę. Dodaj tuńczyka i dokładnie wymieszaj (nie zapomnij doprawić szczyptą soli i mielonego pieprzu). Jak warzywa lekko zmiękną dodaj pokrojoną natkę pietruszki.
2. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Włącz piekarnik na 180 st.
3. Przygotuj beszamel. W garnku na małym ogniu rozpuść łyżkę masła i dodaj łyżkę mąki. Pamiętaj aby cały czas intensywnie mieszać. Mąka potrzebuje około 2 minut aby się lekko podsmażyć (surowa mąka nie jest zbyt zdrowa). Mleko dodawaj małymi porcjami dokładnie mieszając. Teraz możesz podkręcić ogień i cały czas mieszając poczekać aż sos zgęstnieje. Możesz teraz dodać lekko rozdrobnioną gorgonzolę (pamiętaj aby odkroić skórkę). Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
4. Do naczynia żaroodpornego wyłóż połowę makaronu, na wierzch wyłóż przygotowane wcześniej warzywa z tuńczykiem. Na górę połóż resztę makaronu i zalej wszystko beszamelem.
Zapiekankę podawaj na przykład z mieszanką sałat z rukolą z musztardowym sosem winegret.
Powodzenia i Smacznego
B.





