Bagietka z szynką prosciutto, avocado, pomidorami i miodowym balsamico

Ciabatta z prosciutto, guacamole i miodowym balsamico

Zwykłe kanapki na śniadanie? Chyba nie! Proponuję pyszną, świeżą bagietkę pszenno żytnią z dodatkiem kilku całkiem zwyczajnych składników wymieszanych w perfekcyjnych proporcjach. Na spód zamiast masła dałem avocado zmiksowane z łyżką oliwy, następnie ułożyłem świeżą szynkę parmeńską, na to suszone pomidory i natkę pietruszki. Całość oprószyłem startym twardym serem. Na koniec składnik, który sprawia, że kanapki stają się niezwykłe – miodowe balsamico. Na jednej kanapce łączą się wszystkie smaki. Do dzieła!

Składniki (dla 2 osób – 4 kanapki):

  • bagietka – 1 sztuka (niecała – 2 kawałki po 20 cm)
  • szynka prosciutto crudo – 5 sporych plasterków
  • avocado – 1 sztuka mała i dojrzała
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • suszone pomidory w oleju – 5 sztuk (pocięte w paski)
  • natka pietruszki – 3 łyżki
  • twardy ser starty – 3 łyżki (Peccorino Romano)
  • miód – 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny – 3 łyżeczki
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie (25 minut):

1. Bagietkę pokrój na kanapki. Rozmieszaj dokładnie avocado z oliwą. Szynkę pokrój w dużą kostkę. Pomidory pokrój w paski. Natkę lekko posiekaj. Ser zetrzyj na drobnej tarce. Przygotuj sos z łyżki miodu i octu balsamicznego (wyjdą 4 łyżeczki – po jednej na każdą kanapkę)

2. Nakładaj składniki po kolei. Najpierw pastę avocado, szynkę, suszone pomidory (4 paski na kanapkę), posyp natką pietruszki i startym serem. Oprósz kanapki pieprzem. Na koniec skrop każdą kanapkę łyżeczką sosu miodowego.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Bagietka z szynką prosciutto, avocado, pomidorami i miodowym balsamico
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *