Zwykłe kanapki na śniadanie? Chyba nie! Proponuję pyszną, świeżą bagietkę pszenno żytnią z dodatkiem kilku całkiem zwyczajnych składników wymieszanych w perfekcyjnych proporcjach. Na spód zamiast masła dałem avocado zmiksowane z łyżką oliwy, następnie ułożyłem świeżą szynkę parmeńską, na to suszone pomidory i natkę pietruszki. Całość oprószyłem startym twardym serem. Na koniec składnik, który sprawia, że kanapki stają się niezwykłe – miodowe balsamico. Na jednej kanapce łączą się wszystkie smaki. Do dzieła!
Składniki (dla 2 osób – 4 kanapki):
- bagietka – 1 sztuka (niecała – 2 kawałki po 20 cm)
- szynka prosciutto crudo – 5 sporych plasterków
- avocado – 1 sztuka mała i dojrzała
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- suszone pomidory w oleju – 5 sztuk (pocięte w paski)
- natka pietruszki – 3 łyżki
- twardy ser starty – 3 łyżki (Peccorino Romano)
- miód – 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny – 3 łyżeczki
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie (25 minut):
1. Bagietkę pokrój na kanapki. Rozmieszaj dokładnie avocado z oliwą. Szynkę pokrój w dużą kostkę. Pomidory pokrój w paski. Natkę lekko posiekaj. Ser zetrzyj na drobnej tarce. Przygotuj sos z łyżki miodu i octu balsamicznego (wyjdą 4 łyżeczki – po jednej na każdą kanapkę)
2. Nakładaj składniki po kolei. Najpierw pastę avocado, szynkę, suszone pomidory (4 paski na kanapkę), posyp natką pietruszki i startym serem. Oprósz kanapki pieprzem. Na koniec skrop każdą kanapkę łyżeczką sosu miodowego.
Powodzenia i Smacznego!
B.





